Telefon za psihološko podporo ob epidemiji COVID-19

Društvo psihologov Slovenije je v partnerstvu z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in v sodelovanju s Slovensko krovno zvezo za psihoterapijo, Združenjem zakonskih in družinskih terapevtov, Združenjem psihiatrov pri Slovenskem zdravniškem društvu in ekipo za psihološko pomoč pri Civilni zaščiti vzpostavilo telefon za psihološko podporo ob epidemiji COVID-19. Občani lahko tako med  delavniki od 16. do 24. ure in med vikendom, med 12. in 24. uro pokličejo na telefonsko številko 041 443 443. V času, ko telefon za psihološko podporo ob epidemiji COVID-19 ne obratuje, pa so na voljo drugi viri pomoči na naslednjih povezavah:

http://www.dps.si/seznam-telefonskih-stevilk-za-psihosocialno-pomoc/

https://www.nijz.si/sl/strokovnjaki-s-podrocja-dusevnega-zdravja-v-casu-epidemije-koronavirusa-na-voljo-za-brezplacne

Namen telefona je zagotoviti ljudem, ki se v času epidemije in z njo povezanih kriznih ukrepov, soočajo z različnimi stiskami, nuditi podporo. Pomoč prek telefona nudijo izkušeni psihologi in psihoterapevti.

Na telefonsko številko 041 443 443 lahko pokličejo tisti, ki potrebujejo čustveno podporo pri obvladovanju strahu, jeze in drugih čustvenih stanj; oboleli z boleznijo COVID-19 in njihovi svojci; starši oziroma skrbniki, ki potrebujejo pomoč pri izvajanju šolskih obveznostih njihovih otrok na domu; osebe, ki potrebujejo posvet glede partnerske krize; ali pa vsi, ki potrebujejo razmislek o čustvenih spremembah, ki jih v tem obdobju doživljajo.

Pobuda za ustanovitev telefona je prišla s strani Društva psihologov Slovenije, saj nenadne spremembe, ki si jih ljudje ne izberemo sami in se zdi, da nanje nimamo vpliva, v ljudeh krepijo občutek nemoči in izgube nadzora. Nekateri ljudje se lažje soočajo z izzivi, nekaterim pa predstavlja aktualna situacija realno eksistencialno grožnjo z vidika izgube zdravja, zaposlitve, socialno-ekonomskega preživetja. Že obstoječe težave lahko postanejo za posameznike v prihodnje še težje obvladljive, rešitve pa oddaljene v prihodnost, negotove in neznane. V takšnih okoliščinah podobne občutke občuti veliko ljudi, predvsem tisti, ki ne vedo, kaj epidemija pomeni za njihovo prihodnost, finančni preskrbljenost ali družinske odnose. Znano je, da se v takšnih pogojih povečujejo simptomi stresa, tako na telesni, čustveni, kognitivni in vedenjski ravni. Čeravno odmaknjeni, lahko v krogu družine začutimo celo preveč bližine.

Na Telefonu za psihološko podporo ob epidemiji COVID-19 delujejo izkušeni strokovnjaki; psihologi in psihoterapevti. Prijazno vabljeni, da pokličete, delite svojo stisko, prejmete čustveno podporo, informacije. To, da se obrnete po pomoč in delite svojo stisko, je znak vaše moči.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top