Tekmovanje osnovnošolcev v lokalni avtohtoni kulinariki Slovenije

Podjetje Sonata, Anka Peljhan s.p., je na podlagi programa »kuhna pa to« in istoimenske spletne strani, www.kuhnapato.si, ki se že dve leti ukvarja z izobraževanjem podmladka o širšem smislu kulinarike, izvedlo 8 regijskih tekmovanj na nivoju vseh slovenskih osnovnih šol v avtohtoni lokalni kulinariki.

Na osmih regijskih tekmovanjih, meseca marca 2012, pod mentorstvom g. Janeza Bratovža, Restavracija JB, ki sodi med 50 najboljših na svetu, je sodelovalo 95 skupin mladih kuharjev iz Pomurja s Prlekijo vred, Podravja, od Ptuja preko Maribora, Dolenjske, kjer so vključili tudi Kozjansko, Gorenjske, Šaleške doline, kjer so združili Koroško, Zgornje in Spodnjesavinjsko regijo, Osrednjeslovenske z glavnim mestom in okolico, treh dolin Zasavja in Primorja Od Goriške preko Bovške in Obmorske regije.

V skupinah po 6 kuharjev, je svoje lokalne jedi, pod pokroviteljstvom mentorjev, predstavljalo 570 otrok – osnovnošolcev od 3. do 9. razreda. Pogovarjali so se z babicami, starejšimi sosedi, se posvetovali s krajani, ki so včasih sloveli po dobri kuhinji, brskali po starih kuharskih knjigah in novi literaturi o slovenskih jedeh. Osvojili so nekdanje recepte, pridobili tipične sestavine, se poslužili nekaterih nekdanjih kuharskih postopkov in z nasmeškom in veliko vnemo pripovedovali o vsem tem obiskovalcem, komisiji in mimoidočim.

Veseli smo, da je 23. marca del tekmovanja potekal tudi v Trbovljah, v Gostilni Klek. V deželi knapov, so lahko prisotni okusili jedi, ki so knapom dajale moč in pogum, ko so se podajali v rudnik, jedi, s katerimi so jih nagradili, ko so se vrnili, ali take, ki so jih spremljale v žepih. Kot, da bi se čas zasukal nazaj, med Knapi in Perkmandeljci, ki so si prav za tekmovanje naredili kostume, je bil na Kleku vrhunski dogodek obujanja kulturne dediščine.

Na Kleku je tekmovalo 8 skupin, dve iz Osnovne šole Ivana Cankarja ter dve iz OŠ Trbovlje.

Med finalisti so bili:

  • Skupina »All in«, OŠ Ivana Cankarja Trbovlje s Knapovsko obaro, Krumpantočem in Funštrcom z jabolčno čežano,
  • Ješprenčkovi, OŠ Ivana Skvarče Zagorje z Ješprenom po zasavsko in Ponarejenimi krofi,
  • Perkmandeljci, OŠ Narodnega heroja Rajka, Hrastnik z Zajčjim ajmohtom in Jetrnimi žlikrofi ter Močnikovim narastkom s suhimi slivami v obliki tortic.

Kot so napisali stvaritelji projekta:

Slikovit celovit nastop Knapov, ki so to prav res bili s svetilkami na glavi, Perkmandelcev, ki so jim ponagajali, Ješprenčkov, z v namen tekmovanja spletenimi oblačili, izdelanimi glinenimi posodami v znamenju rudarjev in obloženimi kruhki, za katere je tak naziv v bistvu žaljiv, saj smo bili priča podganjim hišicam, ki so srečo prinašale knapom v rovih, tablice z napisi Srečno, obilke rudarjev v oblekah od sira, klobas in brusnic, jetrnice na razne načine in vpete v vrhunske postavitve…

Sklepno ali finalno tekmovanje osnovnošolcev Slovenije v lokalni avtohtoni kulinariki bo 16. 5. 2012 v mariborskem Narodnem domu. Nastopilo bo 27 skupin po 6 kuharjev z lokalnimi avtohtonimi jedmi, s katerimi so prepričali žirijo na posameznih regijskih tekmovanjih.

ČESTITAMO skupini iz OŠ Ivana Cankarja in njihovi mentorici, ge. Sabini Potrbin ter vsem sodelujočim!

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top