Tehniški dan na OŠ IC: Tradicionalna obrt na Primorskem

Osnovna šola Ivana Cankarja Trbovlje, ki se ponaša z nazivi kulturna šola, zdrava šola in Simbioza šola, se je pridružila dejavnostim na državni ravni ob tednu ohranjanja evropske kulturne dediščine. Ponovno bomo izvedli široko zasnovan tehniški dan, z namenom kulturnega izražanja naših učencev ob istočasnem učenju etičnih vrednot in sodelovanja z lokalno skupnostjo ter med generacijami. Tema letošnjega ustvarjalnega dneva je Tradicionalna obrt na Primorskem.

Aktivnosti bodo potekale v torek, 30. septembra 2014, sodelovali pa bodo vsi učenci in zaposleni na šoli ter Društvo kmečkih žena in deklet Trbovlje, trboveljske klekljarice, Društvo upokojencev, Sekcija za ročna dela in Folklorna skupina Trbovlje.

Lani smo obujali tradicionalno obrt v Zasavju, letos se obračamo proti Primorski. Domače in umetnostne obrti predstavljajo danes v vseh evropskih in tudi izvenevropskih državah pomemben segment identitete in razpoznavnosti posameznih držav in narodov. Pri tem pa ne gre le za ohranjanje neke dejavnosti, temveč razvita gospodarstva namenjajo domači obrti ustrezne stimulacije in z mnogimi ukrepi, tudi finančnimi olajšavami, poskrbijo, da se ta segment narodne ustvarjalnosti primerno razvija v donosno gospodarsko panogo.

Rezultati naših delavnic (izdelava akvarija in ladjic iz kartona, razglednic in okvirjev za fotografije, makete piranskega zaliva, zabojnikov za vrtnine, svetilnika, vozička, krem in dišečih vrečic, pa spoznavanje z narodno nošo, vezeninami, tradicionalnimi jedmi, pletenjem ribiške mreže itn.), ki jih bomo razstavili na sejmu v popoldanskem času, verjetno ne bodo prinesli večjega finančnega donosa, pomembna je ideja podjetništva, ki jo širimo med mladimi. Vse finančne prispevke bomo namenili v šolski sklad, ki pomaga učencem pri izvajanju razširjenega programa šole (ekskurzije, šola v naravi itd).

Delavnice bodo potekala v dopoldanskem času, in sicer od 8.20 do 12.40. Razstavni sejem pa se bo pričel ob 18.00 v šolski telovadnici. Bogastvo ročnega dela in pestrost dobrodelnega sejma bo popestril kulturni program.

Vabljeni, da se nam pridružite v dopoldanskem času, da pokukate v delavnice, pomagate ustvarjati najmlajšim ali malo starejšim; vabljeni pa še posebej popoldan, ko bodo na ogled ročna dela mladih, ki se učijo ceniti tradicijo in jo vpletati v svojo prihodnost.

Dobrodošli med nami!

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top