TEDxTrgSvobode prvič v Trbovljah

  »In kaj to točno je?« so ekipo organizatorjev med pripravami projekta spraševali sogovorniki, kadar koli smo kjer koli že pač spregovorili o dogodku TEDxTrgSvobode. »Hej, gre za dogodke, povezane v svetovno mrežo, ki so namenjeni širjenju idej; vsebino jim dajejo govorci z različnih področij, ki s svojimi govori navdihujejo,« smo rekli. Preprosto tako. Prvič v Zasavju. Premiera.

Na dogodku je Maša Jazbec, intermedijska umetnica iz Trbovelj, predstavila tudi novo življenje televizijskega stolpa na Kumu, ki postaja N. E. O. = Novomedijski Evolucijski Objekt. Foto: Tomaž Zupan.

Dogodki TED izvirajo iz ZDA, spremljate jih lahko na spletni strani ted.com, kjer sproti objavljajo nove videe novih govorcev z vsega sveta. No, dogodki TED so sila resna, velika in prepoznavna reč. A tudi zabavna. Organizatorji, ki smo se ‘spravili k stvari’, smo se ves čas tudi prijetno zabavali. Spoznali smo se pred dobrim letom in pol na Twitterju, tam med čivkajočimi, ja. In nato po polletnem usklajevanju s štabom TED tudi pridobili licenco za izvedbo našega dogodka TEDxTrgSvobode. Ste opazili ta mali x, ki se stika s TED-om? Ta mali x je oznaka za t. i. »neodvisno organizirane dogodke«. Vsak, ki pridobi licenco za izvedbo, lahko organizira dogodek TEDx. Da bi jih bilo čim več, čim več navdihovanja in širjenja dobrih idej! Ma, kaj dobrih, fantastičnih!

Po letu in pol priprav je tako končno prišel zdaj že davni 16. marec letos, sobota, ko je bilo ob 16.00 v dvorani Delavskega doma Trbovlje vse nared. Več kot 30 prostovoljcev, posameznikov in organizacij iz Zasavja nas je dočakalo trenutek D. Govorci, s katerimi smo dober mesec in pol vadili njihove govore, so prišli na oder s področij ustvarjalnega razmišljanja, trajnostne prihodnosti ter umetnosti in tehnologije. Med njimi tudi zasavski mojstri in mojstrice.’Fajn’ je bilo. 200 obiskovalcev v dvorani, 600 obiskovalcev je dogodek spremljalo v živo prek interneta. Odzivi izjemni, vzpodbuda za naprej.

Da, da, brez skrbi. TEDxTrgSvobode se še ponovi. Najprej v Hrastniku, potem v Zagorju in nato še sklepni dogodek, ki bo na posebni lokaciji, takšni, ki … No, ne povemo več, vse ob svojem času. Spremljajte Facebook stran TEDxTrgSvobode in prvi boste izvedeli vse. Tam bomo  tudi videe z vsemi govori s premiernega dogodka. Vabljeni k ogledu, a še bolj k predlogom za nove govorce, kijih želite videti, slišati, srečati na TEDxTrgSvobode. Koga bi vi povabili v naše doline?

  za ekipo TEDxTrgSvobode

Tadeja Bučar    

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top