Teden pisanja z roko 2020

Na pobudo društva Radi pišemo z roko smo se v Večgeneracijskem centu Zasavje pri Zasavski ljudski univerzi pridružili vseslovenski akciji Teden pisanja z roko 2020. Namen akcije je opozarjanje na spretnost pisanja z roko, ki ji pripisujemo vedno manj pomena. Vendar je pisanje z roko, kot pravijo v društvu, izvirna človekova aktivnost in pomembna spretnost, ki jo lahko krepimo in razvijamo le z vajo. Raziskave kažejo, da naši možgani bolje delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju z računalnikom. Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Pri pisanju z roko se nam utrne več idej, ohranjamo pa tudi dolgotrajnejšo pozornost. S tem prispevamo k ohranjanju finih motoričnih spretnosti, ki so potrebne za večstranski razvoj osebnosti.

Foto: Zasavska ljudska univerza

Ravno v času akcije poteka v Večgeneracijskem centru Zasavje tečaj Kaligrafije pod vodstvom Natalije Resnik Gavez iz Sveta ustvarjalnosti. Učiteljica Natalija je svojim tečajnikom v času akcije Teden pisanja z roko 2020 pripravila posebno predavanje o pomenu lepopisa ter pisanja z roko. Kaligrafija ni le pisana beseda, je umetnost sproščanja in estetike hkrati. Učiteljica Natalija poudarja, da je kaligrafija brezmejna ustvarjalnost ob meditaciji v gibanju! »Ob učenju veščin pisanja in ob vajah lepopisja oz. kaligrafije razvijamo koncentracijo in sposobnost za vizualizacijo. Ob potezah peresa v določeni smeri se učimo prepoznati detajle posameznih črk in tako razvijajamo sposobnost pozornosti. Ta veščina ročnega izražanja je posebej primerna za otroke, pa tudi odrasle, ki v svetu polnem digitalne tehnike nimajo možnosti izvajati ročnih spretnosti in tako skozi zabavo razvijati sposobnost osredotočanja misli in predvsem potrpežljivosti« nam je razložila Natalija.

Foto: Zasavska ljudska univerza

Ob koncu predavanja so nam udeleženci, z novim pridobljenim znanjem, sporočili zakaj se radi učijo ter kakšni občutki se jim ob tem sproščajo.

 

 

 

Anja Biljana Lenart

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top