Teden otroka v Trbovljah tudi letos podkrepljen z otroškim programom

Letošnji slogan »Kako je biti otrok v današnji družbi?«, je namenjen tako otrokom, kot odraslim. Otrokom daje možnost, da razmislijo in spregovorijo o tem kako se počutijo v današnji družbi, odrasle pa seznanja z občutki in spoznanji otrok, ter jih spodbuja k temu, da se večkrat postavijo v njihovo vlogo.

Odrasli ob pogovoru o tej tematiki največkrat naredimo vzporednico v času in začnemo primerjati kako je bilo in kako je, kaj vse smo počeli mi, ko smo bili mlajši, s čim smo se igrali, s kom in koliko časa, kaj je danes drugače in zakaj je temu tako. Najbrž pa ima otroštvo določene prednosti in slabosti v vsaki družbi, na vseh krajih sveta, ob kateremkoli času, samo da so te pogojene z lastnostmi družbe v kateri otrok odrašča. Današnja družba je nedvomno bolj napredna, življenjski tempo je hitrejši, vloga otroka v družini in družbi je drugačna od tiste, ki smo jo poznali mi in naši starši in verjetno smo res v krizi vrednot, saj je vsa družba vse bolj usmerjena v produktivnost, boj za čas, korist in materialne dobrine. Krmarjenje med vsem tem in spreobračanje sprememb v priložnosti pa postaja umetnost prepuščena staršem in okolju, da pripravijo otroka na samostojno življenje v svetu, kakršnega poznajo. Otroci so se namreč rodili v ta svet, to družbo, to okolje. To je edini svet, ki ga poznajo in kot takšnega so ga sprejeli. Naučili so se v njem videti vse lepote, čudeže in radosti, ki jih ponuja.

Kako MALO je torej potrebno, da razmišljamo o vsem tem pa vseeno to počnemo tako poredko, kako MALO je potrebno, da pogledamo na svet skozi oči otrok, pa to storimo tako malokrat, kako MALO je potrebno, da v majhnih stvareh vidimo srečo in privilegij pa nam je včasih to tako težko storiti, kako MALO je prebuditi otroka v sebi in se prepustiti občutkom, pa čeprav nam je ob tem vselej lepo in kako MALO je uvideti kako VELIKO je časa v dnevu, pa ga je za otroke vedno PREMALO.

Naj bo letošnji slogan torej razlog več, da razmislite in si vzamete čas za tiste, ki jih imate najraje…začnite pri sebi in svojih otrocih…

Program ob Tednu otroka, ki ga pripravljajo v Društvu prijateljev mladine Trbovlje:

teden-otroka-2013-letak1

teden-otroka-2013-letak2

teden-otroka-2013-letak3

teden-otroka-2013-letak4

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top