Tartuffe na odru DDT

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica je v režiji Vita Tauferja predstavilo satirično komedijo Jeana Baptista Poquelina Moliéra, napisano v 17. stoletju, v gledališki dvorani DDT.

 

Rdeča nit februarske abonmajske predstave je zgodba o prevarantu, Tartuffu, ki se predstavlja kot vnet zagovornik vere. Njegova gorečnost in navidezna skromnost sta povod, da ga glava bogate meščanske družine povabi k sebi domov, da bo nadzoroval moralne standarde in obnašanje družine.

 

Ko Tartuffe pokaže svoj pravi obraz, bi bilo že skoraj prepozno, saj mu je bilo z darilno pogodbo dano imetje, obljubljeno mu je bilo, da dobi hči za ženo. Ko je gospodarjeva žena razkrila prevaranta pred možem, ki je v dogovoru z njo opazoval gostovo slinjenje okrog nje, je spoznal svojo veliko zmoto in prevaro.

 

Skoraj bi družina morala izprazniti hišo in se izseliti. K sreči je kralj preklical veljavnost sklenjenih pogodb in tako rešil meščana pred katastrofo. Svetohlinski prevarant je bil aretiran.

 

Na žalost je marsikdaj še danes na delu kakšen prevarant, ki z lepimi besedami premami kakšnega naivneža. Še vedno velja rek – zgodovina se ponavlja.

IMG_0596

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top