Svetovno srednješolsko debatno prvenstvo – WSDC

Svetovno srednješolsko debatno prvenstvo ali WSDC. Tekmovanje na najvišji ravni za srednje šole, od leta 1988, vsako leto privabi ogromno število držav.

Prvič se je svetovno prvenstvo odvijalo v Avstraliji, od takrat pa še v Kanadi, na Škotskem, v Angliji, Južni Afriki, na Novi Zelandiji, v ZDA, Izraelu, Singapurju, Katarju … Tako sta priznanja dijakom podpisala tudi Tony Blair in Nelson Mandela. Tekmovanje poteka v angleškem jeziku, in to kljub temu, da sodeluje mnogo ekip, katerim je angleščina materni jezik, kar pa večine ekip ne ustavi na poti do novih zmag.

Slovenska nacionalna ekipa se je že večkrat prebila v osmine finala in enkrat tudi do četrtfinala. Lansko leto se je tekmovanje odvijalo v Turčiji, letos pa so septembra sledile prijave, pisanje priporočil, motivacijskih pisem in zbiranje rezultatov. Po prijavah je bila izbrana ekipa šestih, ki se po dveh mesecih skrči na pet članov – peterica. Ta avgusta potuje v Bangkok na Tajsko. Letošnjo peterico predstavljata dijakinji iz Gimnazije Litija in Škofijske gimnazije iz Ljubljane, dijak iz ljutomerske gimnazije in dva dijaka Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje – Peter Adamič in Kristina Rožanc.

Peterica se dva vikenda mesečno sestane v Ljubljani pod budnim očesom predsednice Zavoda za in proti Ljubljana, ki vodi priprave. Dijaki se, poleg priprav, udeležujejo tudi rednih turnirjev po Sloveniji z ekipami iz svojih klubov, decembra se bodo pomerili v malce spremenjenem formatu s študenti na akademiji in na turnirju za študente ter seveda na kakšnem mednarodnem tekmovanju po Evropi in na državnem prvenstvu v aprilu 2014.

Marsikdo bi se vprašal, o čem in kako se človek pripravlja na debatno prvenstvo? Vsak član peterice začne še bolj intenzivno kot prej slediti novicam, postane pravi ˝strokovnjak˝ za aktualne probleme in pretekle dogodke. Dva meseca pred prvenstvom se namreč izvedo štiri teme, na katere se bo debatiralo na vladi ali v opoziciji. Teme se navadno nanašajo na aktualne dogodke, zatorej vso pridobljeno znanje o gospodarstvu, ekonomiji, političnih sistemih, problematiki v posamičnih delih sveta, ekologiji, mednarodnem pravu, človekovih pravicah ipd. ni zaman. Hkrati se peterica uri v retoriki, hitrosti govora, glasnosti govora, premorih in preprosto o vsem, kar potrebuješ, da prepričaš sodnika in občinstvo, da imaš prav in ni nič drugače kot tako, kot misliš oz. rečeš ti. In prav v tem je vsa zabava. S Petrom že nestrpno pričakujeva, da odideva z ekipo zastopat naš klub, šolo, zasavsko mesto in, navsezadnje, slovenske barve.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top