Svetovni dan lutk bomo praznovali tudi v Trbovljah

Tudi v Trbovljah bomo v mesecu marcu že četrtič obeležili Svetovni Dan Lutk. V tednu od 16. do 20. marca se bodo po vrtcih odvijale različne lutkovne aktivnosti, zaključek praznovanja pa bo v petek, 20. 3. 2015.

KD lutkovna skupina »Lučka« in Delavski dom Trbovlje bosta pripravila Lutkovni vrtiljak, v katerem si bodo predšolski in šolski otroci do tretjega razreda ogledali kar štiri lutkovne predstave: ob 9. in 10.uri Zvezdico Zaspanko, popoldan ob 16.30 uri novo lutkovno igro  Kam se je skrila pomlad, ob 17.30 uri  Deževnik Maksi. Ob vsaki predstavi bomo prebrali tudi slovensko poslanico častnega člana mednarodne zveze lutkarjev UNIMA. Vse predstave, ki  se bodo odvijale v gledališki dvorani in v lutkovni sobi Delavskega doma, bodo brezplačne.

»Svetovni dan lutk je priložnost, da lutko pokličemo na pomoč v vsakodnevnem življenju, kot izrazno sredstvo, ki odpravlja blokade, in ki vsakomur, prav vsakomur brez ekskluzivnosti, lahko nudi radost umetniškega izražanja.« (slovenska poslanica  predsednika UNIMA Roberta Walta)

Že lansko leto smo praznovanje Svetovnega dneva lutk zaključili z  lutkovno, ustvarjalno predstavo otrok, ki so obiskovali Lutkovno ustvarjalnico. Na predstavo so otroci povabili starše, babice, dedke in prijatelje. Ustvarjalnica je potekala od meseca novembra. Otroci so spoznavali in ustvarjali  različne lutke, se z njimi igrali in spoznali kako  lutko oživeti.

Zavedamo se, da je lutka  sredstvo, s katerim otrok izraža svoje občutke, zadovoljstvo in veselje, žalost in strah, pa tudi prijaznost in pogum. V prvi delavnici so otroci uživali in domiselno sodelovali pri nastajanju preproste lutkovne predstave.   Veseli nas, ker imajo mnogi od njih želje in sposobnosti,  da nadaljujejo z lutkovno dejavnostjo,  zato bomo „ustvarjalnico“ izvedle tudi letos.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top