Svetovni dan ledvic v Zasavju

Svetovni dan ledvic je vsako leto drugi četrtek v mesecu marcu. Letošnji svetovni dan ledvic je posvečen zdravju ledvic pri otrocih s sloganom »Od otroštva naprej na svoje ledvice glej«.  Glavne aktivnosti ob letošnjem dnevu ledvic so bile v četrtek, 10. marca, kjer smo prostovoljci in medicinsko osebje na informacijskih stojnicah po celi Sloveniji delili gradiva, merili krvni tlak in krvni sladkor. Tudi letos so z nami sodelovali zdravstveni domovi (ZD Trbovlje, ZD Hrastnik, ZD Zagorje) kjer so merili krvni tlak ter v laboratorijih brezplačno merili beljakovine v seču. Povišan krvni tlak in beljakovine v seču sta prva zgodnja znaka bolezni ledvic.

 

Društvo ledvičnih bolnikov Zasavja (DLB Zasavja), ki deluje v sklopu Zveze društev ledvičnih bolnikov Slovenije je ob svetovnem dnevu ledvic organiziralo aktivnosti na treh INFO točkah (stojnicah) in sicer v trgovinah Spar v Trbovljah in Hrastniku ter v trgovini Mercator v Kisovcu.

 

Razen prostovoljcev DLB Zasavja, Mirjane Kujundžić (transplantirana ledvica, Trbovlje), Saše Barlič (dializni bolnik, Zagorje) in Dušana Kumlanca (dializni bolnik, Hrastnik),  so sodelovale in pomagale sestre z dialize: Viktorija Jerman, Boža Pirkovič in Maja Štepec.

 

Našem vabilu k sodelovanju se je odzvalo Društvo diabetikov Trbovlje, ga. Slavi Simnovčič, ki je merila krvni sladkor na info točki Špar Trbovlje. Žal letos ni bilo dijakov srednje zdravstvene šole Zagorje.

 

Letos smo merili pritisk in zahvaljujoč donatorjem merili še sladkor. Dobili smo tudi  nekaj novih aparatov  za merjenje sladkorja. Lansko leto smo obiskovalce usmerjali v ZD Trbovlje na pregled beljakovin v urinu. Letos so iz ZD Trbovlje hodili k nam ter preverjali če merimo holesterol. Največje zanimanje je za merjenje holesterola. Materiala za merjenje holesterola letos nismo dobili od donatorjev, za društvo pa je to preveliki strošek.

 

Letos je bilo manj obiskovalcev kot lani, izmerili smo 208 krvnega sladkorja, toliko tudi pritiska. Spet smo bili presenečeni na visoke rezultate pri meritvi krvnega sladkorja brez zdravljenja (24,2) ter pritiska (180/98). Takšne in druge, ki so imeli povečane izvide pri meritvah smo usmerjali k obisku pri osebnem zdravniku ter skozi pogovor in promocijski material poskusili informirati in ozaveščati ljudi. Upam da nam je uspelo.

 

Prvič letos, zahvaljujoč naši sestri z dialize Maji Kreže, smo imeli predavanje v OŠ Tončke Čeč Trbovlje o ledvicah. Predavanje oz. predstavitev ledvic in obolenja ledvic ter preventiva je bila s sloganom »Od otroštva naprej na svoje ledvice glej«. Upamo da se bo ta način ozaveščanja otrok razširilo tudi na druge OŠ v Zasavju. Do sedaj smo v OŠ ob svetovnem dnevu ledvic organizirali in dostavili v šole naše brošure za najstnike in dijake nižjih razredov. Ta dan so se pri uri biologije pogovarjali o ledvicah.

 

Zahvaliti se moram novinarjem in ekipi lokalne TV hiše ETV Kisovec, ki vsako leto spremljajo naše delo in preko medijev informirajo poslušalce ob tem dnevu. Seveda zahvala pa gre tudi vsem občanom ki so sodelovali pri tem dejanju.

 

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top