Svetovni dan habitata na OŠ Trbovlje

Organizacija združenih narodov je prvi ponedeljek v oktobru proglasila za Svetovni dan Habitata. Posvečen je človekovim naseljem in osnovni pravici ljudi do primernega bivališča ter spodbujanja zavesti o potrebi za izboljšanje življenjskih pogojev.

Z učenci izbirnega predmeta OBDELAVA GRADIV LES in s sedmošolci smo v ponedeljek, 5. oktobra 2015, v prostorih avle na matični šoli postavil večji SAMONOSILNI DA VINCIJEV MOST in pristavili še plakat, ki to čudo opisuje. Zanimivost tega mostu je, da je trdno postavljen brez žebljev, vijakov, vrvi, lepila ipd.
Pa še nekaj o Leonardu da Vinciju. Italijanski renesančni arhitekt, izumitelj, inženir, kipar in slikar je živel v letih 1452 -1519. Zaradi vsestranske nadarjenosti ga opisujejo kot genija. Leta 1502 je za turškega sultana izdelal načrt za 240 m dolg most, ki bi v enem loku prečkal ožino v Istanbulu. Načrt ni bil nikoli izveden, leta 2001 pa so po istih načrtih izdelali manjši lesen prehod nad cesto na Norveškem. Za zgradbo trdnega mostu ne potrebujemo vijakov, lepila, vrvi in podobnih veznikov. Most je samonosilen.

 

habitat3

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top