Študijski obisk projekta digi.komp

V sklopu študijskega obiska projekta digi.komp, ki je financiran s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma v okviru programa Izobraževanje – krepitev človeških virov, so se projektni partnerji – Zasavska ljudska univerza, Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje in Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje odpravili v Bergen na Norveškem.

Pri svojem projektnem partnerju PIKSEL smo spoznavali norveške dobre prakse poučevanja na področju digitalnih kompetenc.

Študijski obisk je potekal med 17. in 21. novembrom.

Norveški partner je v času našega študijskega obiska organiziral 20. Piksel festival z naslovom PIKSELXX AI AI AI. Med festivalom smo spoznali filozofijo in drugačne pristope pri izvajanju delavnic za mlade. Velik poudarek je bil namenjen prav dejstvu, da delavnice izvajajo umetniki.

Sestanek slovenskih in norveških partnerjev v projektu

Znanje smo pridobili tudi v SLATE – centru za znanost učenja in tehnologije Univerze v Bergnu https://slate.uib.no/. Raziskovalka Cecilie Hansen in direktorica Barbare Wasson sta nam predstavili:

Projekt Ihub4schools v digitalizaciji šol poudarja sodelovanje med lastniki šol, ravnatelji šol in učitelji, ki morajo zagotoviti čas, prostor in orodje. Ko imajo vsi trije deležniki jasne in enake cilje ter ideje, lahko pride do napredka.

Projekt DALI izpostavlja opolnomočenje v smislu podatkovne pismenosti in poznavanje uporabnosti in uporabe podatkov posameznikov.

Na digitalnem tečaju Datareisen pa izveste, kaj podatki in digitalizacija naredijo nam in družbi.

Razstavni pano Slate

Ogledali smo si javno knjižnico v Bergnu https://bergenbibliotek.no/ in se spoznali z njihovimi programi in načinom delovanja.

Velik poudarek knjižnice je prav v njeni izobraževalni vlogi, še posebej pri izobraževanju otrok v tehničnih vedah – od programiranja do risanja z roboti. Na voljo imajo tudi snemalni studio in dve “maker space” delavnici. Maker Space je skupnostni delovni prostor, v kateri so za obiskovalce na voljo različna orodja, od ročnih orodij do 3D tiskalnikov.

Snemalni studio v knjižnici

Nadaljevali smo v VilVite https://www.vilvite.no/, znanstvenem centru, kjer se otroci zabavajo in učitelji izobražujejo. Predstavili so nam svoje prostore, programe, opremo in ideje. Poleg bolj klasičnih eksponatov, kjer si lahko otroci v praksi ogledajo, kako delujejo naravni pojavi, nudijo tudi tečaje robotike, programiranje … in tone lego kock.

Z nami so prijazno delili seznam najbolj uporabne in priljubljene opreme za izvedbo tečajev programiranja in robotike. S pomočjo nekaj sredstev in ustreznim predavateljem lahko podobne tečaje organiziramo tudi pri nas.

Študijski obisk je bil prava budnica, saj smo lahko ugotovili, kako hudo naš formalni izobraževalni sistem zaostaja na področju digitalnega. Še posebej se to kaže na področju najmlajših. Če želimo začeti zmanjševati razliko, moramo začeti z izobraževanji takoj, drugače se lahko čez nekaj let znajdemo v zelo neprijetnem položaju, ko bo naši družbi znanja primanjkovalo “know how” – znanja kako se nekaj naredi.

Zato mogoče apel vsem; dokler se naš sistem tega ne loti sistemsko, izkoristite izobraževalne možnosti, ki jih ponuja lokalno okolje. Tu ne govorimo zgolj o projektu digi.komp; ne govorimo zgolj o ZLU, KTS in DDT, govorimo tudi o različnih dejavnostih v mladinskih centrih v Zasavju, Europe direct Zasavje, večgeneracijskih centrih, društvu U3, …

Izkoristite priložnost za znanje, tako kot smo ga tudi mi.

Srečno,
Matej Uduč

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top