Strokovna ekskurzija “strojnikov” v REVOZ in LIVAR

V zadnjem tednu pred počitnicami smo si dijaki in učitelji STPŠ Trbovlje, programov strojni tehnik,  avtoserviser ter pomočnik v tehnoloških procesih ogledali podjetje Revoz v Novem mestu.

Prikazan nam je bil zgodovinski razvoj podjetja, ki sega v petdeseta leta in pa nadaljevanje in rast proizvodnje do današnjih dni. Trenutno izdelujejo naslednja vozila: Twingo II in Wind ter Clio.

Izkoristili smo zadnji trenutek ogleda, ker bodo linijo v naslednjih mesecih pričeli  renovirati in takrat bo podjetje zaprto za obiskovalce. Izdelovati bodo začeli Twingo in Smart (pogodba z Daimler Nemčija), ki bosta imela enako podvozje ter klasičen ali elektro pogon.

Nekaj podatkov: Dnevno izdelajo 610 avtomobilov / 2 izmeni. To pomeni, da pride vsaki 2 minuti novo vozilo.  Letna kapaciteta 210000 vozil. Izvoz v tujino 97%. Zaposlenih 2000 ljudi.

Naslednji obisk pa je bil v Ivančni Gorici v podjetju Livar. Podjetje izdeluje sestavne dele oziroma ulitke za avtomobilsko industrijo, strojegradnjo, kanalski program, sestavne dele, ulitke za ohišja raznoraznih naprav in strojev. Ogledali smo si proizvodnjo ulitkov in obdelavo ulitkov.

Livar izvozi večino svojih izdelkov na italijanski , nemški in slovenski trg. Material za livarno oziroma ulitke, pa uvažajo največ s Čeke, ker v Sloveniji ni dovolj kapacitet. Livar svojo kakovost izkazuje s certifikati ISO 9001 (kakovost), ISO/TS 16949 (avtomobilska industrija) in ISO 14001 (ravnanje z okoljem).  Do sedaj je Livar dobil dve priznanji za dosežke s področja učinkovite rabe energije in je v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za biologijo na deponiji livarskih odpadkov Suhi most (Ivančna Gorica) zgradil rastlinsko čistilno napravo.

Marjan Pograjc

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top