Stoletje v enem tednu: “Igra postaja zelo napeta in živahna”

V okviru praznovanja 100. obletnice organiziranega nogometa v Trbovljah se bodo prihajajoči teden odvili kulturni in športni dogodki.

Letos v Trbovljah praznujejo sto let organiziranega nogometa. Pestro športno preteklost, zaznamovano s številnimi že davno ugaslimi klubi, urbanimi legendami in velikimi uspehi NK Rudar Trbovlje v šestdesetih in sedemdesetih letih 20. stoletja, bodo obeležili na več načinov.

V torek, 7. junija bo v Zasavskem muzeju Trbovlje (ZMT) ob 18. uri otvoritev razstave “Igra postaja zelo napeta in živahna” – 100 let organiziranega nogometa v Trbovljah. Avtor razstave, ki bo v prostorih ZMT na ogled do decembra, je kustos Žiga Blaj. Slednji je tudi avtor zbornika z istim naslovom, kot soavtor je pri pisanju knjižne publikacije sodeloval David Buovski. Pri razstavi in zborniku je za oblikovanje poskrbela Nika Bradač.

V petek, 10. junija se bo v Delavskem domu Trbovlje (DDT) ob 19. uri začela slavnostna akademija. Z nagovori visokih gostov, glasbenim programom in zgodovinskimi odlomki bo predstavljena zanimiva preteklost.

V soboto, 11. junija bo na Stadionu Rudar potekalo več revijalnih tekem. Najprej se bosta selekciji NK Rudar Trbovlje U13 in U15 pomerili proti istoimenskemu klubu iz Velenja. Ob 17. uri se bo trboveljsko člansko moštvo udarilo z ljubljansko Olimpijo, kar bo za “zmaje” prva preizkušnja v novi sezoni. Ob 19. uri bo medgeneracijska ekipa legend Rudarja igrala proti članom slovenske reprezentance, ki so se leta 2010 uvrstili na svetovno prvenstvo v JAR.

Leta 1922 je bil v Trbovljah ustanovljen prvi delavski nogometni klub – SK Zora. Slednja, čeprav zgolj eden od mnogih trboveljskih nogometnih kolektivov, velja za predhodnico današnjega kluba.

Po letu 1945 se je trboveljska športna moč strnila v vrstah NK Rudar Trbovlje. Slednji je do slovenske osamosvojitve igral pomembno vlogo na slovenskem in tudi medrepubliškem nivoju. Ponaša se s tremi naslovi slovenskega republiškega prvaka, osvojenim Pokalom Slovenije (skupno je štirikrat zaigral v finalu) in še nekaterimi manj odmevnimi članskimi lovorikami. Med številnimi naslovi slovenskega prvaka v mladinski in kadetski konkurenci velja izpostaviti naslov jugoslavanskega mladinskega viceprvaka.

Iz vrst Rudarja so prišli odlični nogometaši in slovenski reprezentanti. Enci Kos, Robert Šuštar, Jože Zagorc, Peter Ameršek, Vili Ameršek, Miloš Breznikar, Klemen Lavrič in Mišo Brečko so le nekateri izmed tistih, ki so s ponosom nosili zeleno-črni dres.

Ekipa NK Rudar Trbovlje

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top