Štilčki že dvajsetič letos

V petek in soboto zvečer, 27. in 28. januarja so se člani Mladinskega gledališča Svoboda Trbovlje medsebojno nagradili s Štilčki. Dobili so jih vsi, ki so v letu 2016 posebno izstopali v posamezni predstavi ali prispevali za dobro predstavo.

Na Štilčkih so se predstavile vse generacije igralcev, od osnovnošolcev do tistih, ki že desetletja sodelujejo.

Katra  Kozinc in Rok Kreže sta povezovala večer kot novinarja T.R.A.Č., Trboveljski resni apolitični časnik. Katra Kozinc, Kolumna, urednica časopisa, je zagovarjala objavljanje govoric, tračov, njen mlajši kolega je želel resnico.  Nekaj trboveljskih dogajanj, ki so zaznamovala leto 2016, so predstavili v posameznih prizorih. Začeli so s tem kako so izbirali igralce na avdiciji, nadaljevali so z zborom stanovalcev in problemu obrezovanja dreves pred njihovim objektom. Plavalke so bile sinhrone v vodi, pokazali so, da greje kultura namesto radiatorjev, ko ni plačano ogrevanje.

Štilčke so letos prejeli Kaja Čop, Katra Kozinc, Nives Dornik, Katarina Pajer Povh in Maša Kafel, ki so sodelovali v predstavi Srečko Kosovel in mi z recitacijami, plesom, petjem in slednja kot režiserka. Branko Solina je prejel Štilček za pripravo in postavitev scenskih elementov na kolesca za lažjo premikanje in da so se sestavljali in razstavljali po elementih za lažji prevoz, za igro  Družina.

Gregor Špajzer je izročil Katarini  Pajer Povh Linhartovo značko Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti za njeno tridesetletno delo v gledališču.

Program so nadaljevali s spoznavno večerjo, ko je mlajši sin pripeljal svojo punco, Lilu, ki je bila vegetarijanka in ni pila alkoholnih pijač. Mama Marija je bila v zagati  saj ni vedela, kaj naj ji ponudi. Tudi tokrat niso manjkali tradicionalni Lososi, ki so zapeli žalostno pesem o svinjski skledi. Predstavili so se kuharji iz vsega sveta, vendar ni boljše jedi od trboveljske jetrnice. Zanimiv je bil igralski »dodatek« k recitalu slovenskih popevk.  Odločili so se, da bo sedmina v lokalu K6.  Predstavo sta zaključila z improvizacijo igranja na godala 2TELLOS.

Dilema ali govorica ali resnica se je do konca predstave izkristalizirala, oba sta se strinjala, da je resnica dobra novica.

Gledališčniki niso razočarali, bili so aktualni in zabavni. Sami ocenjujejo drug drugega, pri tem upoštevajo tudi tisto, kar publika ne more videti in nagradijo dobro delo.

Večer se je nadaljeval s prijetnim druženjem v preddverju Svobode, ob prigrizkih in pijači.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top