Starševski klepet v objemu besed

Edini poklic za katerega ni formalnih izobraževalnih programov, a je življenjsko zelo pomemben, je poklic mame oziroma pomembne osebe, ki pomaga otroka popeljati v življenje in mu pokazati kar se da pravo pot.

V trboveljski knjižnici so se odločili, da pomagajo na tej poti tako, da so v svoj program uvrstili temo o razvoju, vzgoji in povezovanju staršev in otrok. Vsakih štirinajst dni so pripravili predavanja, kjer strokovnjaki osvetlijo problematiko, vsak iz svojega področja.
Prvo predavanje o zdravem otroku, ki naj bi bilo 16.11., kjer bi Gabrijela Hostnik, ki je v Zdravstvenem domu Trbovlje zadolžena za zdravstveno vzgojo, je bilo zaradi premalo interesa odpovedano. To dejstvo kaže, da smo premalo pozorni na dejstvo, da je hrana pomemben člen, ki skrbi za naše dobro počutje in zdravje.

Morda bo več interesa za predavanje mag. Maše Kafel, psihologinje, ki bo 23.11, ob 18-ih spregovorila o navezanosti otroka do okolja in njegovem zaupanju svetu, ki ga obdaja. Pristen odnos, ki ga vzpostavi otrok z mamo in bližnjim, postane temelj njegovih kasnejših odnosov in navezanosti.

Da si otroci želijo najboljših in najlepših mam, je že dolgo znano. Kako do urejenega izgleda, bo povedala in pokazala Saša Žlak Jamšek 7.12., ob 10-ih.

Otrok pridobiva svoj besedni zaklad, se nauči poslušati in uči govoriti, ko posluša pravljice in pesmice, ki mu jih zvesto prebirajo njegovi najbližji. Več o tem, kako prebiranje vpliva na otrokovo znanje, mu vzbuja radovednost, bosta povedali 21.12., ob 18-ih knjižničarki Ana Ledinek in Urška Majcen.

Če bo dovolj interesa se bodo predavanja nadaljevala v januarju 2018. Uršula Turnšek bo 11. in 25.1., ob 18-ih predstavila teoretično in praktično nevro-senzorno-motorično metodo, ki uravnoteži razvoj posameznika, integrira primarne gibe in reflekse.

Na žalost se vse premalo razmišlja, da kar seješ, to žanješ. To je zelo pomembno pri razvoju otrok, ki se jim je treba posvečati, jih poslušati, jim prisluhniti. Z besedami, brez zgledov, z materialnimi dobrinami, ki največkrat opravičujejo odsotnost, ni mogoče doseči želenega, saj največkrat starši doživijo hladen tuš, ko jim otroci povedo, da jim stvari ne pomenijo veliko. Skupni trenutki, druženje doma in zunaj, pogovori lahko dosežejo mnogo več kot si starejši priznamo. Ko ti otrok pove, da je vesel, ko starš zboli in je doma, pove več kot tisoče besed.

Upajmo, da bodo starši našli čas, da se spoznajo probleme pred katerimi večkrat zatisnejo oči in jih ne želijo videti. Kogar kakšna tema zanima, naj pokliče knjižnico na številko 035625714 in se prijavi.

Irena Vozelj

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top