Srečanje izgnancev v parku

6. junija 2013 je Krajevna organizacija Trbovlje Društva izgnancev Slovenije 1941 – 1945 organizirala srečanje ob dnevu izgnancev 7. juniju, ki se uvršča med prireditve ob 1. juniju – občinskem prazniku občine Trbovlje.

Srečanja se je udeležilo okrog 70 izgnancev in njihovih sorodnikov, predstavnica Občine Trbovlje Tatjana JEVŠEVAR, predstavnik Društva izgnancev Slovenije 1941 – 1945 Albin PRAŽNIKAR ter predstavniki sosednjih krajevnih organizacij Društva izgnancev Hrastnik, Radeče, Dole pri Litiji in Polšnik.

Srečanje je otvoril in vodil predsednik Krajevne organizacije Trbovlje Društva izgnancev Slovenije 1941 – 1945 Ivan TOLAR.

Sporočilo srečanja se glasi: »Minilo je leto dni od našega snidenja pred tem spomenikom izgnancem občine Trbovlje in pred nami je novo leto. Letos mineva 72 let od prihoda okupatorja – nemške vojske v našo deželo, ravno toliko tudi odkar so prvi izgnanci morali zapustiti svoja domovanja, 68 let pa je preteklo od kapitulacije nemškega okupatorja in vračanja izgnancev v domovino. Vemo, da nam je izgnanstvo, ki nam je skupno in nas povezuje, vzelo otroštva, mladost in možnosti razvoja. Okupator je za sabo pustil ruševine in opustošenje, nam pa ni preostalo drugega, kot da se lotimo obnove naših domov in domovine. Življenje je teklo naprej, leta so minevala in danes se srečamo tukaj s svojimi spomini.

Želja vseh nas je, da se vojno nasilje nikoli več ne bi ponovilo – to je naše izročilo za katerega se borimo danes in ga želimo prenesti na naše zanamce.«

Predstavnica Občine Trbovlje Tatjana JEVŠEVAR je pozdravila vse prisotne ter jim zaželela prijetno druženje, hkrati pa pohvalila dejavnost in prizadevanja Krajevne organizacije Trbovlje in Društva izgnancev Slovenije ter izrazila podporo delovanju društva. Albin PRAŽNIKAR je tudi vsem prisotnim zaželel vse dobro, poudaril pa je, da se društvo še naprej prizadeva za ohranjanje in pridobitev pravic izgnancev ter ohranjanje spominov na izgnanstvo, ki naj bi opominjalo naše zanamce. Omenil je tudi še neizpolnjeno obljubo Občine Trbovlje da bo prispevala sredstva za muzej izgnanstva oz. obnovo prostorov taborišča – hlevov v Brestanici.

Predsednik je vse prisotne povabil naj uživajo v dnevu, v programu te naše prireditve in medsebojnem druženju.

Druženje so s kulturnim programom popestrili pevci Moškega pevskega zbora Zarja in rogisti.

srecanje izgnancev 2013 (1)

srecanje izgnancev 2013 (2)

srecanje izgnancev 2013 (3)

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top