Šport in špas 2016 na osnovni šoli Ivana Cankarja

Bilo je tako športno, da je bilo kar špasno. In zdravo in razgibano in povezovalno in drugačno. Dan dejavnosti na OŠ Ivana Cankarja Trbovlje, ki je potekal v petek, 13. maja 2016, je pokazal, da lahko složno delujemo mladi in malo manj mladi, šolarji in tisti, ki to več niso, Trboveljčani in tisti, ki to niso. Dan dejavnosti je združeval športne dejavnosti v okviru dogodka Šport in špas-druženje generacij, ter kulturni dogodek ob 140 letnici rojstva Ivana Cankarja in 115 letnici šole.

Pričeli smo z energičnim plesnim razgibavanjem, ki ga je vodila učiteljica Katja. Vsi smo se dobro razgibali, le najstniki so še malo omahovali. Nato so nas presenetili s svojim znanjem mladi karateisti pod vodstvom trenerja Mihe; svojo solo točko pa je odlično predstavil devetošolec Luka.
Po razgibavanju so prijali slastni napitki, s katerimi so nas pogostile delavke Zasavskih lekarn, postregla pa nam je naša gospa Nada. Na poti do učilnic, oziroma dela v skupinah, smo si lahko izmerili krvni tlak in krvni sladkor, za kar je, prijazno, kot zna le on, poskrbel Rok iz trboveljske bolnišnice, ki sta se mu kasneje pridružili še dve dijakinji Srednje šole Zagorje. Število najmlajših, ki so jim preverjali raven sladkorja v krvi je bilo veliko, pomen preventive pa ogromen.
Nato so prvošolci spoznavali osnove zdrave hrane; prijeten pogovor je vodila članica Društva kmečkih žena in deklet Trbovlje. Drugošolci so uživali pri druženju s skavti: igre. pesmi in ples-skratka špas. Tretješolci so prisluhnili naukom čebelarja, gospoda Milana (Čebelarsko društvo Trbovlje), ki je res naklonjen otrokom in čebelam. Četrtošolci in petošolci so spoznavali delo gasilcev, ogled velikih, uporabnih gasilskih strojev pa je vedno zelo privlačen. Solato iz listov lipe, timijanov čaj in druge zdrave zadeve so pod vodstvom gospe Hostnik iz Zdravstvenega doma Trbovlje pripravljali šestošolci. Umirjanje in sprejemanje drugačnosti so na prav poseben način vadili sedmošolci pod vodstvom gospe Alenke Kos iz Društva za boljši svet Vilinski ključ; še se bo vrnila med nas, je zatrdila. Osmošolci so se pridružili aktivnostim na humanitarnem teku na Rudarju, ki so ga soorganizirala zasavska društva in organizacije. Devetošolci so se preizkusili v nordijski hoji, igranju badmintona in košarke.
Šport in špasu je sledila kulturna prireditev, ki jo je izvajal Boris Kononenko iz Društva za kulturo inkluzije v sodelovanju s Centrom Janeza Levca. V interaktivno lutkovno prireditev je vključil mlade iz različnih institucij, ki so se nam na dogodku pridružili. Vse prisotne je ozaveščal o pomenu sprejemanja različnosti. Svoje rojstnodnevne zabave pa seveda ni zamudil Ivan Cankar. Za zaključek so učenci postavili potujočo razstavo likovnih izdelkov, ki so nastali v okviru projekta Igraj se z mano – bodi umetnik; razstava bo na ogled v prvem nadstropju šole do konca meseca maja.
Dan je bil namenjen druženju in sprejemanju različnosti. Soustvarjali smo ga učenci in učitelji OŠ Ivana Cankarja Trbovlje, predstavniki Šenta, OŠ dr. Slavka Gruma iz Zagorja, varovanci Varstveno delovnega centra iz Zagorja, Društvo kmečkih žena in deklet Trbovlje, zagorski skavti, trboveljski gasilci, karateisti, Milan Veteršek iz Društva čebelarjev, Rok Janežič iz Splošne bolnišnice Trbovlje, učenki Srednje zdravstvene šole iz Zagorja, Gabriela Hostnik iz Zdravstvenega doma Trbovlje, Alenka Kos in Boris Kononenko z ekipo.
Poseben pomen dnevu so dali županja Jasna Gabrič, starši, stari starši in drugi gostje, ki so izrazili dobre misli, zaplesali ob mladostnih ritmih, si ogledali nastope malih, a odločnih karateistov, se udeležili posameznih delavnic, si ogledali kulturno predstavo.
Bilo je mladostno razigrano! Pozdravilo nas je sonce, pogrele dobre misli. Ostanimo prijatelji!

dfe745ca-06f7-4be0-ab6b-b88fb7e33a04 6387e2e8-404f-453b-8f30-267869d6c212 1ca2a5bc-d8c6-480c-aee8-487369432048 761a54d0-e675-40b6-8d1d-d7f6dd7c31da

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top