Speculum Artium tokrat pripravil rekordno število projektov in privabil rekordno število ljudi

V Trbovljah smo med 13. in 15. septembrom pripravili 10. mednarodni festival novomedijske kulture Speculum Artium. Na njem je bilo predstavljenih okoli 25 umetniško-znanstvenih projektov, kar je največ doslej. Pospremila so jih predavanja in okrogla miza o umetnem življenju na začetku 21. stoletja. Festival je odprl performans The stroj v Delavskem domu Trbovlje.

Letošnja izpostavljena umetnika festivala sta bila Christa Sommerer in Laurent Mignonneau, ki delujeta na področju interaktivnih umetniških instalacij. Sta tudi profesorja na Univerzi za umetnost in oblikovanje v Linzu v Avstriji, kjer sta predstojnika oddelka za medijske umetnosti. Na festivalu sta premierno predstavila novo delo.

Premierno je bil predstavljen tudi projekt Mi kujemo bodočnost, ki je plod sodelovanja med Trbovljami novomedijskim mestom, Yaskawa robotics in skupino Laibach. Svoja dela pa so na festivalu predstavili tudi slovenski novomedijski producenti Srečo Dragan, Franc Solina, Marko Glavač, Robertina Šebjanič, Valerie Wolf Gang in drugi.

Sopotnik festivala je vsakoletni video festival DigitalBigScreen, ki je letos naredil korak naprej. Na festivalu, v sklopu katerega so v preteklih letih prikazovali tudi dela pionirjev video umetnosti, so bile namreč tokrat predstavljene nove tehnike zajema slike, ki ustvarjalcem omogočajo popolnoma novo platformo podajanja vsebin (360°).

Letošnji jubilejni festival je predstavil najpomembnejše svetovne dosežke s področja vizualnih umetnosti – intermedijske in novomedijske umetnosti ter izpostavil povezavo znanosti, umetnosti in najnovejše tehnologije. Naš cilj,  približati novomedijsko kulturo 21. stoletja širšemu krogu ljudi, je bil z rekordnim številom obiskovalcev, dosežen.

 

https://www.flickr.com/photos/104431348@N03/

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top