Šolska knjižnica OŠ Tončke Čeč prejela priznanje za spodbujanje veselja do branja

Kulturno umetniško društvo Sodobnost International je tudi letos razpisalo nagrado za spodbujanje veselja do branja SONČNICA NA RAMI. Med več kot 40 prispelimi prijavami je komisija v sestavi dr. Marijanca Ajša Vižintin, predsednica, Jana Bauer, članica, in Katja Kac, članica, izbrala tri nominirance (po abecednem vrstnem redu):

 

Urša Bajda in Marjana Eberlinc, OŠ Tončke Čeč, Trbovlje,

Andrej Jalen, Knjižnica Antona Tomaža Linharta, Radovljica,

Jelka Kosi, Gimnazija Ptuj.

 

Na Pomladnem srečanju Sodobnosti – tradicionalni prireditvi, ki je potekala 24. maja 2018, v Stari Elektrarni v Ljubljeni, so vsem nominirancem in nagrajencu, Andreju Jalnu, podelili priznanja.

Komisija je svojo odločitev utemeljila takole: »Osnovna šola Tončke Čeč v Trbovljah ima srečo. Pravzaprav sta sreči kar dve. Marjana Eberlinc in Urša Bajda, strokovni delavki šolske knjižnice. Z izvirnimi strokovnimi pristopi skrbita za spodbujanje veselja do branja med otroki in najstniki. Svojo ljubezen do kvalitetne literature in knjižničarstva širita tudi zunaj šolskega okoliša, tako na nacionalni kot na mednarodni ravni. Na OŠ Tončke Čeč potekajo številni projekti za spodbujanje branja. Nekateri med njimi, npr. projekt NAJ BRALEC, ki sta ga zasnovali že pred desetletjem, so se začeli udejanjati tudi v drugih slovenskih šolah. Knjižničarki spodbujata družinsko branje, sodelovalno branje, kjer starejši učenci berejo mlajšim, dodajata branju humanitarno noto. Spremljata branje v tretjem razredu, v želji, da bi lahko pravočasno pomagali tistim, pri katerih branje še ni avtomatizirano.

Na OŠ Tončke Čeč potekajo knjižne menjalnice, razstave knjig, širi se izjemno pozitiven odnos do branja. Svoj besedni potencial izkoriščajo tako nadarjeni učenci, kot tisti, ki pri branju potrebujejo dodatne spodbude. V njihovi šolski knjižnici se pišejo strategije za razvijanje bralne pismenosti, pripravljajo se referati za mednarodne kongrese šolskih knjižničarjev. Vsem, ki bi želeli slediti njunem zgledu, priporočamo spremljanje spletnega dnevnika z dogodki v NJUNI šolski knjižnici.«

 

Čestitamo MARJANI EBERLINC in URŠI BAJDA, dobitnicama priznanja za spodbujanje veselja do branja »sončnica na rami« 2018.

 

Katarina Pajer Povh, prof.,

ravnateljica

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top