Šolar gre na pot

Osnovnošolsko izobraževanje se je v teh dneh (začasno) prestavilo pred računalnike in druge elektronske naprave. pa tudi sicer šolanje ni le sedenje v šolskih klopeh, temveč se občasno dogaja tudi izven učilnic. Moralo bi se dogajati čim bolj pogosto. In tudi zato poskušamo na Cankarju čim večkrat »pobegniti« iz hiše učenosti novim, drugačnim izkušnjam in znanjem naproti.

Iz teorije v prakso.
Tako smo za petošolce tudi letos, konec septembra, organizirali pester naravoslovno – kulturni dan.
Napotili smo se v osrčje Triglavskega narodnega parka, si najprej ogledali čudovito sotesko Blejskega Vintgarja, kjer so otroci lahko zaslutili veličino, mogočnost in večnost narave. Nato smo se mimo Blejskega jezera odpeljali proti Soriški planini. Med vožnjo so otroci reševali uganke, peli, se smejali in vzdihovali ob pogledu na prepadne bregove Škofjeloškega hribovja. Ovinkasta cesta se je začasno zaustavila v Sorici, kjer nas je pričakal vedno nasmejani gospod Kačar, ki že vrsto let vodi aktivnosti v dnevnem centru CŠOD.


V notranjosti Groharjeve hiše so učenci lahko sodelovali na glasbeni delavnici, ki jih je navdušila. Spoznavali so različna ritmična in melodična tolkala in kar tako, mimogrede, v dveh urah pripravili čudovit koncert.


V likovnem ateljeju so se umirili in kot pravi slikarji izrazili svoja občutja. Pravi mali umetniki. Ustvarjene risbe so še skoraj cel mesec krasile vhod v njihovo učilnico na Cankarju in prav ponosno so si jih ogledovali ter skrivoma zardevali ob pohvalah mimoidočih.
Čeprav izven šole, so učenci zagotovo dosegli več ciljev, kot bi jih uspeli v učilnici. Vsak je dan doživel po svoje, vsak je užival na svoj način. Zanesljivo pa nam je bilo vsem lepo. Takšnih doživetij in spominov nanje nam nihče ne more vzeti. In ostanejo veliko dlje, kot le do prve kontrolke. In zato je vredno.

 

oktober 2020

Avtor: Osnovna šola Ivana Cankarja Trbovlje

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top