Slovo od rudniških objektov

Med 2. in 5. junijem je mednarodna plesna skupina EnKnapGroup v Trbovljah snemala nov plesni film v produkciji zavoda En-Knap. Avtor filma, Iztok Kovač, se v rodnem kraju še zadnjič sooči z rudniškimi prostori, preden ti za vedno izginejo iz kolektivnega zavednega. Od njih se poslovi dostojno. Še zadnjič jih napolni z vitalnostjo življenja, kot ga člani plesne skupine doživljajo sami. Trdo, konkretno delo prednikov v teh prostorih nadomesti izpiljen En-Knapovski plesni izraz. Sodelujejo plesalci iz Anglije, Švedske, Madžarske, Hrvaške in Slovenije. Priprave na snemanje filma so se pričele aprila, film pa je bil posnet v začetku junija.

Avtorski dvojec, koreograf Iztok Kovač in režiser Sašo Podgoršek, sta skupaj s skupino EnKnapGroup pripravila nov plesni film v produkciji zavoda En-Knap. Film z delovnim naslovom Vašhava predstavlja vrhunec filmske produkcije En-Knap in vsebinsko zaključuje 15-letno odslikavo nekega industrijskega obdobja, ki je zaznamovalo trboveljsko dolino. Delavske in rudniške objekte, ki so več kot 150 let označevali in spreminjali Trbovlje in ki so ujeti na filmski trak v filmih En-Knapa, namreč čakata negotova prihodnost in možnost skorajšnje rušitve, so sporočili z zavoda.

Plesni filmi v produkciji En-Knap, med katerimi sta javnosti verjetno najbolj poznana Vrtoglavi ptič in Dom svobode, so vidno zaznamovali slovensko in evropsko kulturno prizorišče in prejeli vrsto nagrad. Vsi so posneti na lokacijah v Trbovljah, kjer se neizprosno, prvobitno delavsko/rudarsko okolje iz Kovačeve mladosti prepleta z njegovo izkušnjo urbanih evropskih velemest.
 

Zavod En-Knap bo 20-letnico delovanja sicer junija prihodnje leto obeležil v Centru kulture Španski borci v Ljubljani z večdnevnim mednarodnim programom ter z antološko zbirko petih filmskih DVD-jev in katalogom.
 

V skoraj dveh desetletjih delovanja je zavod uveljavil lastno estetiko, pritegnil široko mednarodno mrežo koproducentov ter ustvaril nekaj najbolj odmevnih del sodobnega plesa zadnjih dveh desetletij. Ustvaril je skoraj 60 plesnih predstav, pet plesnih in šest dokumentarnih filmov ter 18 drugih projektov.

Tudi Občina Trbovlje je ponudila pomoč ustvarjalcem filma.

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top