Skupaj soustvarjamo zelene Trbovlje

Dan zemlje je letni dogodek, ki se praznuje 22. aprila, ko se odvijajo dogodki za osveščanje glede varovanja okolja na Zemlji. Praznovanje se je prvič organiziralo že 1970. leta in dogodek vsakoletno praznujejo v več kot 192 državah. Tudi v Trbovljah Občina Trbovlje in Turistično društvo Trbovlje že kar nekaj let zasajujeta drevesa po celotnem območju občine.

 

Ob dnevu zemlje sta danes Občina Trbovlje in Turistično društvo Trbovlje zasadila tri drevesa v parku pred občinsko stavbo.

 

Stavba občine s poudarjenim vhodnim delom je bila zgrajena leta 1939, prizidek v obliki črke U pa je bil dokončno izoblikovan med 2. svetovno vojno, sočasno pa je bil oblikovan tudi zvezdasto zasnovan park prek stavbo. V parku so nekatera drevesa ohranjena še iz prvotne zasaditve, ostala pa so bila dodana v desetletjih po vojni. Plastiki rudarjev na portalu, spominsko znamenje in park so varovani kot memorialna kulturna dediščina. Za naravne sestavine dediščine, torej drevesa, je določen tudi varstveni režim, zato smo pri zasaditvi upoštevali navodila zavoda za varstvo kulturne dediščine in zasadili prvotno drevesno vrsto, to je japonska sofora.

 

Ljudje smo kot ostala živa bitja povezani z naravo, zato si želimo imeti vsaj delček nje tudi tam, kjer je ponavadi ne najdemo, v mestih. Poleg tega, da nam drevesa v mestu omogočajo stik z naravo, so tudi pomemben arhitekturni element, ki nam s svojo obliko polepša okolico.

 

DSC_0078 DSC_0081 DSC_0088 DSC_0098 DSC_0104 DSC_0109 DSC_0117

DSC_0160

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top