Še posebej v času socialne izolacije je potrebno poskrbeti za psihično zdravje

Za mnoge lahko predstavlja preživljanje dni in tednov doma ob omejenih stikih z ljudmi, spremenjeni dnevni rutini, skrbeh za svoje zdravje in zdravje svojih bližnjih neugoden vpliv na psihično počutje posameznika. Prav tako je v času socialnega distanciranja pričakovati strah in anksiozo, potrtost in dolgčas, jezo in razdražljivost ter stigmatiziranost. Za vse, ki že občutijo omenjene znake duševne stiske ali za njihovo preprečitev je priporočljivo, da poskušajo tudi v tem času vzpostaviti dnevno rutino. Ta naj vključuje zdravo prehrano, telesno aktivnost, otrokom pa je potrebno na razumljiv način pojasniti trenutno situacijo. Pomembno je tudi, da se spremljanje novic omeji le na najnujnejše, informacije pa išče pri preverjenih virih (NIJZ, SZO …). Pri preprečevanju duševnih stisk pripomorejo tudi pogovori s sorodniki, prijatelji, seveda s pomočjo telekomunikacijskih pripomočkov. Razmišljanje o novem koronavirusu lahko preženete tudi s prijetnimi aktivnostmi, kot so družabne igre, gledanje priljubljenih serij, filmov, kuhanje, risanje in aktivnostmi za sproščanje (meditiranje, joga, poslušanje glasbe itd).

Čeprav je v Zdravstvenem domu Trbovlje začasno prekinjeno ambulantno zdravljenje v Centru za duševno zdravje otrok in mladostnikov kot tudi  v Centru za duševno zdravje odraslih v ZD Trbovlje, so vam zaposleni vseeno na voljo preko telefona in e-pošte.

V Centru za duševno zdravje otrok in mladostnikov so vam med delovniki, med 8. in 14. uro na voljo na telefonski številki 030 604 473. Izbrani terapevti pa so vam na voljo tudi preko elektronske pošte.V primeru, da se v času zaprtja pojavijo večje stiske, pokličite izbranega pediatra, ki vam bo v posvetu s predstavniki centra za duševno zdravje, svetoval oziroma presodil, če je potrebna napotitev v bolnišnico (urgentno ambulanto Pediatrične klinike ali  v Center za mentalno zdravje Psihiatrične klinike v Ljubljani ali ambulanti UKC Maribor).

Za dodatno podporo in pogovor so na voljo tudi telefoni za pomoč v stiski:

  • Klic v duševni stiski: 01 520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj),
  • TOM telefon za otroke in mladostnike: 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro).

Preko telefona in e-pošte pa so na voljo tudi v Centru za duševno zdravje odraslih ZD Trbovlje. Med ponedeljkom in petkom, od 8. do 14. ure lahko v stiski pokličete na telefonsko številko  040 818 822. Preko e-pošte pa so vam na voljo na naslednjih naslovih:

Dodatne telefonske številke, kamor se lahko anonimno/zaupno obrnete v primeru duševne stiske.

116 123 Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24h/dan)
116 111 TOM – telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro)
01 520 99 00 Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj)
031 233 211 Ženska svetovalnica – krizni center (24h/dan)

Predvsem sedaj je potrebna skrb zase in za svoje dobro počutje, nenazadnje bomo le zdravi lahko pomagali drugim. Socialna izolacija je lahko ključna, da vaši najbližji ostanejo zdravi. To pa vam lahko pomaga zdržati skozi to težko obdobje.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top