Romanje trboveljskih delavcev na Brezje 23. in 24. avgust 1930

V letošnjem avgustu je minilo 90 let od znamenitega romanja trboveljskih delavcev na Brezje. V župnijski kroniki župnije Trbovlje je o tem delavskem romanju zapisano naslednje:

»23. avgusta je kmalu po 12. uri posebni vlak odpeljal v krasno ovenčanih z zastavicami opremljenih 22 vozovih več kot 900 trboveljskih romarjev proti Ljubljani in naprej na prijazno Gorenjsko – k Mariji Pomagaj na Brezje. Razpoloženje je bilo navdušeno, red vsepovsod vzoren. Z romarji so šli župnik Jakob Gašparič, katehet g. Žmavc in kaplan Matija Medvešek. Spremljal nas je pomožni škof lavantinski Jožef Tomažič. V Ljubljani in Kranju so nas pozdravili na postajah razni predstavniki cerkvenih in posvetnih organizacij, na vseh postajah mimo katerih smo drveli, pa velike množice ljudstva. Bilo je nekaj posebnega – rudarji gredo na božjo pot k Mariji.

Zvečer smo imeli ob pol sedmih pete litanije, ob osmih je romarjem pridigal p. Hugo Bren o veselju Marijinem, da so tudi rudarji prišli k njej, in veliki sreči za rudarje pred Marijo. Po pridigi je bila romarska procesija, ki je na delavce napravila veličasten vtis. Potem je bilo spovedovanje, večinoma vsi so opravili svojo pobožnost – mnogi po dolgih letih. Naslednji dan je bila ob štirih prva sv. maša. Ob pol šesti uri je pridigal škof Jožef Tomažič, ki je romarje delavce tolažil v za njih tačas tako hudi delavski krizi. Župnik Gašparič se je pri slovesu od Marije zahvalil vsem, ki so delavsko romanje podpirali, zlasti gospodu škofu in p. Hugu ter vsem duhovnikom in izročil Mariji vse svoje delavce, tudi tiste, ki niso mogli z nami. Zapeli smo Mariji v slovo par njenih pesmi in se solznih oči poslovili od nje s trdno obljubo, da bomo prišli odslej vsako leto.

 

 

Avtor prispevka: Mihael Hild
Fotografija: etno muzej

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top