Robot Asimo navdušil ne le Slovenijo, temveč tudi tujce!

Humanoidni robot ASIMO je navdušil obiskovalce trboveljskega festivala novomedijske umetnosti Speculum Artium. Slednji je bil že v začetku, pred petimi leti, zelo obetaven, ta teden pa je presegel vse meje mogočega.

Na festivalu novomedijske umetnosti, Speculum Artium 2014, ki je plod trdega in večmesečnega dela ekipe Delavskega doma Trbovlje, se je predstavilo nekaj zelo kvalitetnih in v svetu prepoznavnih novodobnih projektov in avtorjev. Med drugimi so to bili Asimo, Arart, Microbot, Usaginingen, Veronika Krenn, Špela Petohleb ter Institut Jožef Stefan.

Bistveno vprašanje se dandanes ne glasi le: Kaj je človek, temveč tudi: Kaj je resnično? Preprosto se je izgubiti v tehnologiji tako globoko, da spregledamo, kar vemo o življenju.

Festival Speculum Artium je bil tudi letonšje leto pod okvirom dolgoročnega projekta Trbovlje novomedijsko mesto. Potekal je od četrtka do sobote, 9. – 11. oktobra 2014. Lokacija je vsekakor že poznana, saj se prav vsako leto trboveljski hram kulture, Delavski dom Trbovlje, spremeni v “showroom” novomedijske umetnosti.

Speculum Artium

“Novomedijska kultura je vsekakor zgodovinska priložnost da v našem prostoru ponovno vzpostavimo občutek samozavesti in vere v bodočnost. Sodobna umetnost je pristala v rokah parcialnih znanj in interesov, brezkompromisnega diktata postkapitalistične miselnosti in trgovcev z novci. Nekako se je izmuznila objemu poetov – raziskovalcev. Speculum Artium predstavlja produkcije, ki se porajajo znotraj same strukture novomedijskih praks v svetu – sinteza principa umetnosti in tehnologije, socializacija novomedijske produkcije, peljati rdečo nit med tradicionalnimi vizualnimi in novomedijskimi praksami ter vzpostaviti kritično refleksijo – surbvezivni vmesnik med umetnostjo, tehnologijo in družbo.” pojasnjujejo organizatorji. Po mnenju slovenskega občinstva, ki je vsekakor ni lahko, je bil letošnji festival presežek vseh presežkov. Trbovlje so oživele, več ali manj vseh prek 10 predstav razprodanih, precejšnje število avtobusov iz celotne Slovenije, neskončni aplavzi, smehi ter pohvale, tujci iz okoliških držav in še bi lahko naštevali. Je festival, ki resnično združuje ljudi v teh časih.

Asimo

Asimo je humanoidni robot, ki so ga od leta 1986 razvijali v japonski Hondi. Gre za meter in 30 centimetrov visokega robota, ki morda na prvi pogled spominja na prikupnega malega vesoljčka, njegovo delovanje pa je zelo človeško. Tretja generacija Asima je namreč že tako razvita, da je njegova hoja že skoraj tako tekoča kot človekova, podobno kot ljudje pa tudi Asimo zaznava svoj center težnosti in lahko spreminja smer gibanja brez vmesnega ustavljanja.

A to še zdaleč ni edina odlika humanoidnega robota. Asimo zna tudi teči, pri čemer si, jasno, prej tudi primerno ogreje gležnje, zna brcati žogo, plesati na različne glasbene ritme, zelo tekoče in brez postanka hoditi po stopnicah gor in dol, odpreti zna steklenico, njegovi prsti pa so tako občutljivi, da lahko pijačo natoči celo v papirnat kozarec. Vse to mu omogočajo senzorji, s katerimi lahko predvidi vsak naslednji gib, zna se umakniti človeku ali predmetu, ki mu stoji na poti, če ga skušamo odriniti ali ga povlečemo k sebi, pa sam lovi ravnotežje in pri tem prav simpatično zavzdihne »ups«.

Arart

V okviru festivala Speculum Artium, ki je letos posvečen »obrisom prihodnosti«, poleg humanoidnega gosta velja omeniti tudi projekt Arart, prav tako japonsko novo kreativno izrazno platformo, ki povezuje klasično likovno ustvarjalnost z novimi tehnologijami. Tako denimo slike in ilustracije s pomočjo pametnih telefonov, na katerih je nameščena aplikacija Arart, »oživijo«. Ko pametni telefon približamo umetniškemu delu, denimo vidimo, kako Sončnice Vincenta van Gogha stresejo svoje glavice in cvetni listi počasi padajo na dno slike, Mona Liza pomežikne, preden se njen obraz izmaliči, Kofetarica Ivane Kobilice pa skodelico kave nese k ustom. Prav tako se v animacijo spremenijo ilustracije povesti Alica v čudežni deželi, tako da je tudi ta interaktivna razstava zanimiva za vse generacije občinstva.

Novodobni performansi

Tudi letošnji Speculum Artium ni postregel le s fiksnimi razstavami, temveč tudi s “performansi”. Na otvoritveni večer se je denimo v kino dvorani predstavil dvojec s projektom Usainingen, ki je bil mešanica zvočnih ritmov in video predstave. V glavni avli Delavskega doma Trbovlje je bil predstavljen tudi projekt Microbot, v katerem gre za majhnega robota, ki ga lahko spravice celo v vaša usta.

Fotogalerija

Fotografije celotnega festivala Speculum Artium 2014 so na voljo na spletnem servisu Flickr.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top