Regijsko tekmovanje v kuharskih veščinah avtohtonih lokalnih posebnosti

V okviru projekta SKK (Dvig socialnega in kulturnega dialoga) smo se tudi letošnje šolsko leto učenci in učitelji OŠ Ivana Cankarja udeležili kulinaričnega tekmovanja z dvema skupinama učencev.
V vsaki skupini so bili po štirje učenci:
Ziherce: Vid Cestnik, Lora Naglav, Daša Kos, Žan Strniša;
Houdreti: Tinkara Kešnar, Tajda Železnik, Nik Salkič in Nik Hočevar.
Bili smo edina skupina iz trboveljskih osnovnih šol.
Vsaka skupina je imela nalogo v dveh urah pripraviti tri jedi: enolončnico, močnato jed in prigrizek. Prvi dve jedi sta morali biti lokalno avtohtoni.
Ziherce so kuhali ajmuht, cvrli šnite in pripravili jabolčno čežano, kot prigrizek pa so ponudili špeh na vilici.
Houdreti pa so skuhali krompirjev golaž, spekli češpljev narastek in pripravili trbouske kruhke z jetrnico in kislim zeljem. Po vajah, ki smo jih imeli v okviru pouka pri izbirnem predmetu načini prehranjevanja in posebej, v prostem času učencev, smo se udeležili regijskega tekmovanja, ki je bilo 31. marca 2014, v Gostilni Martin v Trbovljah.
Skupini Houdreti se je uspelo uvrstiti v polfinale, ki bo 10. aprila 2014 v Gostilni Pečarič v Ljubljani.
Da se izognemo prevelikim stroškom, gremo na polfinalno tekmovanje vse tri ekipe iz Zasavja skupaj z istim prevozom.