Razstava “Velikonočni pirhi, potice in drugi izdelki iz raznovrstnega materiala”

Velika noč je za Slovence velik praznik, ki pa ni vezan le na vernike, za katere je velika noč najpomembnejši dogodek, ampak predstavlja družinsko tradicijo skoraj vseh slovenskih družin.

Je praznik, ko se zbere vsa družina in oživijo stari običaji. Praznična miza je polna s tradicionalnimi dobrotami, ki jih pripravijo gospodinje. Priprava na veliko noč je vedno polno lepih doživetij.

Zato so članice Društva kmečkih žena in deklet Trbovlje letos že drugič organizirale razstavo z naslovom „ Velikonočni pirhi, potice in drugi izdelki iz raznovrstnega materiala“, v sredo, 28. marca 2018 v prostorih Krajevne skupnosti Gabrsko, Gabrsko 40, Trbovlje Odprta je bila od 10.00 do 18.00 ure. Pripravljena je bila za ogled vsem krajanom in občanom Trbovelj, in tudi vsem, ki so si jo želeli ogledati.

Tudi  letos so članice k sodelovanju na razstavi povabile druga društva kmečkih žena iz zasavskih občin, osnovne šole iz Trbovelj in otroke vrtcev Trbovlje.

Na razstavi so sodelovale članice Društva vaških žena in deklet Čemšenik, članice Društva kmetic, žena in deklet na podeželju  Izlake-Kolovrat in Mlinše, osnovnošolci iz Osnovne šole Tončke Čeč Trbovlje , Osnovne šole Trbovlje, Osnovne šole Ivana Cankarja Trbovlje in najmlajši iz Vrtca Barbara Trbovlje.

Na razstavi je bilo videno veliko velikonočnih dobrot in izdelkov, ki so jih izdelale spretne roke. Obiskovalci so občudovali izdelke, kot so tradicionalni slovenski žegen, potico in drugo velikonočno pecivo, pirhe v različnih tehnikah, velikonočne aranžmaje od zajčkov, kokoši, košar, cvetja ter izdelke osnovnošolcev in najmlajših iz vrtca.

Vsi sodelujoči so za sodelovanje na razstavi prejeli posebno priznanje.

Bil je lep prijeten  dan. Če so članice Društva kmečkih žena in deklet Trbovlje z organizirano razstavo pripomogle k ohranjanju tradicionalnega praznika, so dosegle svoj namen in so  izredno zadovoljne in vesele. Izražene pohvale in pozitivna mnenja so lepa popotnica za nadaljnje delo.

Namesto zaključka pa še tole. Eden izmed najmlajših udeležencev vrtca je izrekel: „Če ne probaš, ne moreš vedeti ali je dobro ali slabo:“ Kaj že?

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top