Projekt Včeraj, danes, jutri

Namen projekta Včeraj, danes, jutri je od septembra 2013 do maja 2014 združiti mlade dveh mest, dveh držav (Trbovlje, Slovenija in  Amarante, Portugalska), pri ohranjanju lastne kulturne dediščine in na ta način prispevati k višanju pripadnosti skupnosti v kateri živimo ter hkrati s sodelovanjem preko nacionalnih meja, prenašati to pripadnost tudi na evropsko raven in se zavedati skupnih korenin.

Za dosego namena smo obudili staro prevozno sredstvo oz. igračo, s katero so se v preteklosti igrali naši predniki in ki odraža takratno življenje v naših lokalnih skupnostih.  V Trbovljah je ta rekvizit Driter, neke vrste doma narejen tricikel, v Amaranteju pa so se v preteklosti mladi in otroci zabavali z neke vrste vozilom, ki v nekaterih delih spominja na današnje rolke.

Projekt poteka tako, da z delovanjem na lokalni ravni krepimo zavedanje naših lokalnih korenin, se zavedamo preteklosti in na ta način bolje razumemo sedanjost. Poleg tega s sodelovanjem z mladimi iz druge države na enaki temi, spoznavamo skupne točke, kot tudi spoznamo ter spoštujemo morebitne razlike, ki jih prinaša življenje v dveh državah, dveh kulturah.

Poleg omenjenih pa projekt prinaša še eno, pomembno dimenzijo – medgeneracijsko sodelovanje.  V projekt so namreč vključeni tudi starejši ljudje, ki so v svojem otroštvu oz. mladosti  pri igri uporabljali obravnavan rekvizit in ki nam s svojimi izkušnjami pomagajo razumeti oz. bolj doživeto dojeti takratni čas, način življenja, igre,… Z aktivnim sodelovanjem tako presegamo medgeneracijske prepreke, s katerimi se soočamo sicer v vsakdanjem življenju in le te skušamo bolje razumeti oz. jih sprejemati z določeno mero strpnosti.

Skozi projekt tako odkrivamo novo področje kulturne dediščine, pridobivamo nove spretnosti in razvijamo močnejšo vez z našim okoljem. Prednosti pa so ravno tako kot za nas, tudi za obravnavano dediščino, saj bo na ta način znova oživela in imela dodatne možnosti za ohranitev.

Projekt Včeraj, danes, jutri smo zasnovali s pomočjo zasebnega zavoda Razvojna liga. Zasnovan projekt smo nato uspešno prijavili na razpis programa Mladi v akciji, transnacionalne skupinske pobude. V mesecu aprilu bomo pripravili zaključno srečanje v Mladinskem centru Trbovlje, kjer bomo predstavili oba rekvizita in potek projekta.

Tadeja, Kristina, Jernej, Jaka, Jan in Razvojna liga, zavod za promocijo trajnostnega razvoja.

op. »Driter ali drugače imenovan tricikel knapovskih otrok je bilo vozilo, ki so ga otroci iz trboveljskih kolonij izdelovali že pred drugo svetovno vojno in nato vse do petdesetih let, ko ga je zamenjal skiro. Primeren je bil le z vožnjo navzdol in za nekaj zimskih aktivnosti kot sta sankanje in drsanje. Material za driter so našli na različnih lokacijah po mestu. Les za ogrodje so nabirali okoli hiš, ker so ravno v tem času postavljali nove barake po kolonijah. Kolesa so dobili v rudniški delavnici, kjer so izdelovali tesnila za prezračevalne cevi jamskih rovov, za osi driterja pa so porabili okroglo železo, ki so ga izpulili na gredicah. Podložke so dobili okrog polomljenih jamskih vozičkov, žeblje pa so vzeli pri delavcih zunanjega obrata. Nekateri tricikli so imeli tudi oblazinjene sedeže, vendar so ti veljali za razkošje« (Leopold Odlazek, Med hauzi 2010 – avtor replike Driter). Avtor replike na fotografiji je Leopold Odlazek.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top