Projekt Dvig digitalnih kompetenc – DIGI.KOMP

V četrtek, 21. septembra, je v Delavskem domu Trbovlje potekala skupna tiskovna konferenca štirinajstega novomedijskega festivala Speculum Artium in novega izobraževalnega projekta digi.komp, sofinanciranega s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma v okviru programa Izobraževanje – krepitev človeških virov.

Namen projekta digi.komp je razvoj novih praks poučevanja in učenja za delo in življenje na področju digitalnih kompetenc ter izmenjava znanj in dobrih praks med slovenskimi partnerji Zasavska ljudska univerza, Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje in norveškim partnerjem Piksel Produksjoner ltd.

Na konferenci so predstavniki nosilca projekta ZLU ter projektnih partnerjev DDT in KTS predstavili, kako bodo s pomočjo izobraževalnih delavnic pomagali spremeniti odnos prebivalcev Zasavja do tehnologije. Norveški partner Piksel Produksjoner ltd. se je predstavil s svojim predstavitvenim videom, njihov prispevek k projektu pa predstavlja serija delavnic, ki jih bodo izvedli v Sloveniji, ter prenos dobrih praks med slovenskimi in norveškim partnerjem.

Napovedane so kratke in konkretno uporabne delavnice, na katerih se bodo lahko udeleženci v eni, nekaj ur dolgi delavnici naučili osnovne uporabe novih naprav, programov ali pa pridobili samozavest za uporabo teh tehnologij.

Prva delavnica, kjer je Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje v Varstveno delovnem centru Zasavje predstavila e-knjige in avdio knjige je sledila že nekaj ur po novinarski konferenci. Enako delavnico naj bi ponavljali še v domovih starejših občanov, kjer bodo ljudem, ki so deloma ali popolnoma izgubili vid omogočili vrnitev v svet knjig.

Delavnice bodo v večji meri namenjene šolam, društvom, zavodom, občinam in tudi splošni javnosti, obsegale pa bodo najrazličnejša področja; od snemanja videoposnetkov, 3D modeliranja in tiskanja, digitalnega marketinga in premagovanja digitalnega stresa, ustvarjanja in vzdrževanja spletnih strani, pa do biblioterapije.

Partnerji želijo s projektom digi.komp trajno spremeniti sposobnosti in načine dela organizacij v Zasavju in napovedujejo, da bo “znanje preživelo projekt”.

Projekt, ki se je začel 1. 7. 2022, se bo zaključil 30. 4. 2024, če pa želite sodelovati v razvoju novih praks poučevanja, pa izpolnite vprašalnik, preko katerega želijo snovalci projekta ugotoviti, na katerih področjih so potrebne spremembe https://www.zlu.si/digi-komp/vprasalnik-digi-komp/.

Če želite spremljati izvajanja delavnic, pa všečkajte in sledite FB strani projekta.

 

 

Avtor: Matej Uduč, ZLU

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top