Program Svit rešuje življenja

Svit je državni program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Poteka od leta 2010 in že kaže lepe rezultate: število obolelih, ki je prej dolga leta naraščalo, se je začelo zmanjševati, saj odkrijemo in odstranimo že predrakave spremembe.

 

V Program Svit, ki je brezplačen, so vabljeni vsi prebivalci stari 50 do 74 let. Postopek sodelovanja je precej preprost: po pošti prejmete pribor za odvzem dveh vzorcev blata, ki ju tudi vrnete po pošti. V laboratoriju nato ugotavljajo prisotnost krvi v blatu. Za veliko večino sodelujočih je s tem postopek zaključen. V program bodo ponovno povabljeni čez dve leti. Je pa redno testiranje vsaki dve leti enako pomembno kot prvo, zato jih nikar ne opuščajte. Pri približno 6% pa je v blatu ugotovljena kri in je potrebno odkriti vzrok krvavitve. Zato je potrebna preiskava črevesa – kolonoskopija. Vsaka kri v blatu seveda še ne pomeni raka ali predrakave spremembe, možen vzrok so npr. hemoroidi (zlata žila). Leta 2016 je bil rak odkrit pri 3% kolonoskopij, predrakave spremembe (polipi) pa pri 63%.

 

S Programom Svit vsako leto preprečimo najmanj 200 smrti. Zato je pomembno, da ljudje izkoristijo možnost sodelovanja v programu. Lani se je na Svitova vabila odzvalo 59% občanov Trbovelj, kar je manj od slovenskega povprečja (64%). Ker pa je obolevnost za tem rakom v občini Trbovlje že desetletja nad slovenskim povprečjem, je za Trboveljčane sodelovanje še pomembnejše.

 

Poskrbimo za svoje zdravje tudi s tem, da sodelujemo v Programu Svit!

 

Pripravila:

Tjaša Jerman, dr. med.

Nacionalni inštitut za javno zdravje

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top