Program preventivne vzgoje otrok v cestnem prometu – JUMICAR

Občina Trbovlje že vrsto let sofinancira izobraževalni program »Jumicar«, namenjen preventivni vzgoji otrok v cestnem prometu. Program, ki je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela, je namenjen otrokom v starosti od 7 do 12 let.

Na gimnazijskem šolskem igrišču bodo šolarji Osnovne šole Tončke Čeč jutri, v petek 15. marca 2013, od 8.30 ure dalje spoznavali prometne predpise, ne le kot pešci, temveč tudi kot vozniki. Po skupnem predavanju bodo sedli v vozila in sledili navodilom, kako pravilno pripeti varnostni pas, upoštevati prometne znake in semafor ter paziti na varnostno razdaljo, itd.

Program je del aktivnosti občine Trbovlje za večjo varnost v prometu. Drugi del, imenovan »Kolesarčki«, namenjen vrtcem, bomo izvedli v mesecu juniju.  

 

Več o programih:

»Varnost v prometu je ena pomembnejših tematik v današnjem času, zato jo najdemo tudi v učnem načrtu vsakega vrtca in seveda osnovne šole. Vrtci in osnovne šole poizkušajo na različne načine o varnosti v prometu osvestiti naše najmlajše, vendar z redko katerim programom, dejavnostjo oz. projektom zajamejo tako teoretični, kot tudi praktični del preventivne vzgoje o varnosti v cestnem prometu.

Namen programov KOLESARČKI in JUMICAR je, da otrokom na zabaven, pa vendar poučen način, preko igre predstavimo pravilno vedenje v prometnem okolju, tako da bodo postali bolj previdni in vestni udeleženci v prometu. Postavljeni so v vlogo voznika in doživljajo dogodke, kot jih opaža in zaznava voznik v pravem prometu. Obenem pa bo to za otroke tudi posebna izkušnja – nimajo namreč vsak dan možnosti, da bi se s štirikolesniki vozili po cesti s pravimi križišči, prometnimi znaki in pravim semaforjem!

Pri programu KOLESARČKI so otroci postavljeni tudi v vlogo pešca, ki mora pravilno prečkati prometno cestišče na poligonu, preko igre pa spoznajo:
– kako pomembna je varnostna čelada,
– osnovne prometne znake,
– pomen semaforja,
– kako se pravilno prečka cestišče.

Izvedba programa KOLESARČKI in JUMICAR je sestavljena iz teoretičnega in praktičnega dela.
Pri programu KOLESARČKI se v kratkem teoretičnem delu mentor, skupaj z otroci, sprehodi po prometnem poligonu. Otrokom predstavimo dogajanje na cestišču in ob njem na osnovi igre, preko katere se otroci največ naučijo. Otrokom se predstavi prometno signalizacijo in pravilno prečkanje cestišča.

Pri programu JUMICAR otroke preko predavanja seznanimo z osnovno kulturo v cestnem prometu, gibanju ob cesti oz. po prometnih površinah, prečkanjem ceste ter s prometnimi znaki in njihovim pomenom.

Praktični del obeh programov, KOLESARČKI, kot tudi JUMICAR, se odvija na poligonu, kjer je postavljenih več križišč, semafor in prometni znaki.

KOLESARČKI se po prometnem poligonu popeljejo s štirikolesniki na nožni pogon. Medtem ko se bo ena skupina otrok vozila, bo druga skupina pravilno prečkala cestišče čez postavljen prehod za pešce. Otrokom naj bi ta poligon pričaral prave, resnične razmere v cestnem prometu. 

 

Pri programu JUMICAR se otroci v praktičnem delu preizkusijo v vožnji z Jumicar mini avtomobilčki na bencinski pogon, ki vsebujejo vse elemente pravega vozila od varnostnega pasu, zavornega pedala in pedala za plin. 

Promet na poligonu nadzoruje več za to usposobljenih mentorjev, ki otroke opozarjajo na napake in jim razložijo kako ravnati v določenih situacijah.»

 

Vir: www.kolesarcki.si , www.jumicar.si

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top