Pripnimo si rdečo pentljo

Prvi december Svetovni dan aidsa

 

Tokrat o aidsu malo drugače, s čisto mojega vidika gledanja in dojemanja. Vsako leto na ta dan trosimo simbolni znak rdeče pentlje in označujemo kot dan te epidemiološke bolezni. aids pišem z malo začetnico, kot sem prebrala v knjigi Louise Hay namerno, da izničim srhljivost samega pomena. Seveda je bolezen še vedno srhljiva, z leti narašča, a vseeno. Vsi beremo statistike in število obolenj, način samega prenosa in zgodovino ter simptome bolezenskega začetka. Z miselnostjo in samo osveščenostjo smo zdaj precej bolj daleč kot pa leta 1981. Vsaka zdravstvena ustanova nudi nič koliko brošur samega zavarovanja, ukrepe in nasploh vse o virusu HIV.

 
Na žalost pa še vedno vlada med ljudmi panika, ko izvedo za nekoga obolelega v svoji neposredni bližini. Izbira trdnih temelj partnerja, ljubezni, medsebojnega zaupanja so glavni preprečevalci in zaviralci takšnih epidemij, ker pa je svet danes zelo hiter in vse samo šviga sem ter tja, tudi partnerstvo in zaupanje včasih padeta na preizkušnjo. Najhuje je,da je med obolelimi še vedno ogromno otrok,ki se okužujejo preko materinega mleka. Nekako družina in nje svetost pri takšnih stvareh izgubi svoj sijaj. Ljudje smo hiteča in skoraj že počasi nerazmišljujoča bitja. Na žalost tudi sama bolezen nima zdravila, ki bi jo pozdravila…so samo zdravila, ki zavirajo bolezen, jo včasih ustavijo za nekolikšen čas, upočasnijo nje delovanje ne pa tudi umiranja.

 
Zato danes poudarek na nas. Poudarek na odnosu do partnerja, zvezo in nje čistost. Ljudje, imejte se radi, samo ljubezen, nje načela in samo gledanje na to, osveščenost lahko preprečujejo, da pride do začetka aidsa. Večja skrb zase, higiena in ljubezen do življenja, nam lahko da edinole upanje, da do tega nikoli ne pride. In če že je kdo, ki je zapisan aidsu, ne izogibajte se ga, ne osamite ga, s pravilnim delovanjem z njim in vsem okrog njega se ne morete okužiti. Če že je podlegel obolelosti, ga ne kaznujte z osamitvijo, verjetno bi vse dal, da do tega sploh ne bi prišlo. Torej naj pentlja ne označuje samega imena, naj bo tudi temelj v glavah, ljubezen in svetost imena samega življenja. Naj ne označuje samo število obolelih in njih borbo, naj označuje tudi boj dojemanja preprečitve in nove rešitve.

 

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top