Princ in Princesa šprinta 2017

 

Ljubljanski plavalni klub Riba, je minulo soboto organiziral tekmovanje malce drugače.

 

Po zgledu družabnih iger od 7 do 100 let  je bilo tudi v tivolskem bazenu več kot 600 plavalcev, saj je bilo tekmovanje namenjeno začetnikom, tekmovalcem vseh starostnih kategorij, vse tja do veteranov in invalidov. Razlika med  najmlajšim (letnik 2010)  in najstarejšim udeležencem (letnik 1951)  je  znašala kar 56 let.

 

Od drugih tekmovanj  se je razlikovalo še po dveh posebnostih. Dolžini disciplin, saj je to edino uradno plavalno tekmovanje na 25 metrski razdalji, ter v disciplini 25m apnea oz. hitrostno plavanje na dah. V delfinovem podvodnem delu, kot se tudi imenuje, je skrita peta plavalna tehnika. Na ostalih  uradnih tekmovanjih je dovoljena zgolj uradnih 15 metrov, pripomore pa k precej hitrejšem plavanju v začetku. Apnea je bila za naše tri udeležence tekmovanja samo zanimivost, saj so bili za tovrstno  tekmovanje še premladi.

 

Pa poglejmo, kako so se Jan Lah Škrbec, Mark Milar in Taj Zupančič pomerili v ostalih disciplinah.

Vsi trije so nastopili v štirih tehnikah: prsno, hrbtno, delfin in prosto, ter se skupno kar desetkrat uvrstili v finalne nastope.

Jan je v konkurenci leto starejših dečkov osvojil dvakrat šesto mesto, v delfinu in kravlu.  V hrbtni tehniki se mu je  finalni nastop za las  izmuznil, zasedel je deveto, na 25 m prsno pa je osvojil 12. mesto.

Mark se je tako kot Taj, v kategoriji cicibanov, vedno uvrstil v finalne obračune, ter  po disciplinah dosegal sledeče uvrstitve: 25 prsno osmo, 25 prosto peto, 25 hrbtno četrto in končno tretje mesto in njegove prve stopničke  na 25m delfin.

Taj je svoje štiri nastope vedno okronal s stopničkami, tako da je domov prinesel lepo bero medalj v obliki ribic. Dve bronasti ribici si je ulovil na hrbtno in prosto, srebrno v prsnem in zlato v delfinovem slogu.

Upam, da bo ulovljena zlata ribica prinesla še več podobnih uspehov mladih trboveljskih plavalcev, ter z njimi obudila spečo Trnuljčico na začetku Trbovelj.

 

Slovenski reprezentanti, med katerimi sta bila tudi Žiga in Tilen Šintler, pa so se na močnem mednarodnem mitingu na Ravnah pomerili na tradicionalnem mitingu. Plavalci iz petih evropskih držav so se pomerili po napornih pripravah, ki so se jih člani udeležili v Južnoafriški republiki (Pretoria), mladinci z našim Žigo pa so nabirali kilometre na Ravenskem bazenu. Ker so bile priprave namenjene graditvi baze z nabiranjem kilometrine pred prihajajočimi tekmovanji, vrhunskih rezultatov v tem obdobju seveda ni bilo za pričakovati.

Pa vendarle sta se Trboveljčana Tilen in Žiga solidno odrezala in osvojila 5 medalj.

Tilen je svojo edino osvojil na 100 prsno, Žiga pa je bil drugi na 200 prsno, ter 3 x tretji na 50 prsno,100 prsno, ter 100 prosto. Seveda je potrebno poudariti tudi utrujenost po pripravah, ki se je manifestirala z bolečinami po vsem telesu. A vse s ciljem, da katabolna faza hitro mine, saj ju že naslednji vikend čaka »Četveroboj narodov« v Banja luki, kjer bosta zastopala Slovenijo v borbi proti Hrvaški, BiH-u in Srbiji.

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top