Premiera filma “Veličastna zgodovina slovenskega naroda”

Filmsko ustvarjalno društvo LOKE STUDIO s ponosom predstavlja celovečerni film Veličastna zgodovina slovenskega naroda. Slavnostna premiera bo v petek, 11. maja, ob 19. uri v Delavskem domu Trbovlje.

Raziskovanje zgodovine lastnega naroda je razburljivo, pa vendar zelo zahtevno delo. Čeprav je naša mala Slovenija še mlada država, je raziskovanje njenih korenin od prvega prihoda Praslovanov pa vse do vstopa v Evropsko unijo silno ambiciozno delo za še tako izkušenega zgodovinarja. Z dobršno mero poguma, domišljije in prefinjenosti smo se tudi v filmsko ustvarjalnem društvu Loke Studio odločili za tvegan podvig; na humoren način prikazati nekatera najpomembnejša poglavja slovenske zgodovine. Verjetno naš najbolj zahteven projekt, katerega proces nastajanja je potekal skoraj leto in pol, bo tudi prvič uradno prikazan na slavnostni premieri 11. maja 2012 ob 19. uri v Delavskem domu Trbovlje.

velicastna zgodovina2

 

Film se začne s pripovedjo nesrečnega delavca, ki izgubi službo, vero vase in v domovino, ki mu je obrnila hrbet. Ves razočaran zaide v mestno knjižnico, kjer naleti na nenavadno knjigo z naslovom Veličastna zgodovina slovenskega naroda. Že na prvi strani je postavljen v kožo popotnika skozi nekatere najpomembnejše dogodke iz slovenske zgodovine, ki pa se odvrtijo povsem po svoje. Kdo je torej v resnici avtor znamenitega Katekizma? Kako boleč je bil poraz turške vojske? Kako realna je naša predstava o tragični figuri Cankarjeve matere? Kakšno je bilo življenje v jarkih med prvo in drugo svetovno vojno? Kako se je v nekdanji Jugoslaviji gradil socialistični duh? Kdo je prepovedal črne križe skupine Laibach? Kaj se je dogajalo v ozadju afere Depala vas? Kaj je botrovalo usodnemu golu, ki nas je popeljal v nogometno pravljico? Kako smo pričakali vstop v Evropsko unijo? Glavni junak skozi te zabavne, zbadljive pa tudi tragične dogodke iz slovenske zgodovine spoznava samega sebe, svojo domovino, mehanizme, ki obračajo svet in način, kako se spopasti z vsakdanjimi ovirami. Z rojstvom naroda iz omenjene knjige se rojeva tudi naš junak, ki ponovno vstane iz brezna, v katerega je bil pahnjen in postane mali heroj, čeprav ne brez posledic. Namen našega filma ni smešiti zgodovino ali pa jo v skladu s trenutno situacijo poutvarjati, to namreč ni zgodovinski film, četudi se odvija v neki daljni preteklosti. Gre za zabavno obravnavanje nekaterih ključnih dogodkov iz razvoja slovenskega naroda, brez političnih konotacij in z zdravo mero provokacije o tem, kdo smo (bili) in kam pravzaprav kot slovenski narod tudi gremo.

Žanr: pustolovska zgodovinska komedija,

Režija: Matic Poropatič,

Scenarij: Matic Poropatič, Bogdan Šteh, Vid Šteh,

Igrajo: Bogdan Šteh, Matej Rokavec, Marko Klemen, Rok Šifrer, Andrej Grilj, Manja Ključevšek, Alja Zajc, Vid Šteh in drugi.

Napovednik:

http://www.youtube.com/watch?v=IycHFZLGhsA

Pričujoči film je rezultat večmesečnih priprav in napornega snemanja z originalnimi kostumi iz različnih zgodovinskih obdobij. Loke Studio se s tem filmom skuša dokazati kot društvo, polno sposobnih in požrtvovalnih ljudi, ki s svojo dobro voljo in neustavljivo trmo ustvarja presežke. Da bi primerno počastili njihov trud, se 11. maja v Trbovljah odvija svečana premiera filma, na kateri nihče ne sme manjkati! Zato ste vljudno vabljeni na ogled tega velikega filma!

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top