Premagovali smo osamljenost!

21. aprila 2012 je pod okriljem Slovenske filantropije potekal že 3. dan za spremembe. Glavni cilj številnih aktivnosti po vsej Sloveniji, pri katerih so sodelovali posamezniki, skupine, organizacije,… je bil premagovanje osamljenosti.

Vsakdo od nas se kdaj v življenju čuti osamljenega, ne glede število obveznosti in odgovornosti v službi ali družini. Tudi posamezniki s težavami v duševnem zdravju, tisti s slabo razvito socialno mrežo in posamezniki, ki živijo v institucijah, zavodih in domovih niso izjema. In vsakdo od nas v takšnih trenutkih potrebuje ponujeno roko, prijateljski stisk, objem ali pogovor.

Z namenom druženja, medsebojnega spoznavanja in premagovanja osamljenih trenutkov so se v četrtek, 19. aprila, srečali člani dnevnega centra Šent Trbovlje (Slovenskega združenja za duševno zdravje) in stanovalci Doma upokojencev Franc Salamon Trbovlje. V jedilnici doma so preživeli nadvse prijetno urico; igrali namizne družabne igre, klepetali, gradili medsebojno zaupanje in se nasmejali.

Stkale so se nove vezi, namen druženja je bil več kot dosežen, ko se je po prostoru slišalo – »Je že konec?«, »A že greste?« Slovo ni bilo težko, saj so si obljubili, da se znova snidejo, pred naslednjim dnevom za spremembe in da podobne aktivnosti organizirajo glede na naše želje in potrebe.

Človek ne jezi se, brez jeze!

Vtisi:

V dom sem prišel z mešanimi občutki, vendar je trema ob vstopu v jedilnico hitro minila. Po krajšem uvodnem programu, kjer sem prebral nekaj svojih pesmi, sem imel že manj treme. Po pogovoru z nekaterimi stanovalci sem peljal na sprehod gospoda, ki je poznal tudi moje starše in sva se veliko pogovarjala. Moram povedati, da sem bil zelo zadovoljen z druženjem in upam, da so tudi stanovalci tako občutili.

Peter, član Šenta

 

Plakat na vratih nas je vabil na srečanje z našimi prijatelji iz Šenta. »Kaj bomo počeli?«, sem vprašala našo delovno terapevtko. Dobila sem kratek in jasen odgovor.«Danes se bomo družili s člani Šenta iz Trbovelj. Pogovarjali se bomo, kakšno zapeli, igrali družabne igre, se smejali, skratka se bomo imeli lepo«. Odločila sem se, da bom šla na srečanje. Jedilnico smo napolnili do zadnjega kotička. Na mize smo dobili različne družabne igre, od kart, do enke, družabne igre Človek ne jezi se, mlin, namizno podiranje kegljev, igro spomin –gobice. Moja družba je dobila igro gobice. Najprej smo igralno ploščo napolnili z gobicami, vrgli kocko, ki je imela pobarvana polja, nato pa smo to polje iskali, če smo odkrili barvo pod gobico, smo gobico shranili, če ne, smo gobico vrnili na polje itn. Zmagala je moja sostanovalka Marjetka. To igro sem prvič igrala, bila mi je zelo zanimiva, poučna. Srečanje je prehitro minilo, zato smo se zmenili, da se spet srečamo.

Lidija, stanovalka DUFS Trbovlje

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top