Predstavitev slovenskega projekta spodbujanja podjetništva med mladimi v Evropskem parlamentu

V Evropskem parlamentu je 24. septembra 2013 tekla predstavitev slovenskega projekta za spodbujanje podjetništva med mladimi Podjetno v svet podjetništva 2013. Gostitelja prireditve Podjetna Evropa sta bila evropska poslanca Mojca Kleva in Ivo Vajgl. Naša skupna želja in cilj je dobro slovensko izkušnjo in projekt Podjetno v svet podjetništva 2013 prenesti v druge članice unije in jo v prihodnje sofinancirati tudi iz evropske blagajne.

Predstavitev so skupaj pripravili evropski poslanci Mojca Kleva Kekuš, Ivo Vajgl, njun hrvaški kolega Oleg Valjalo in Regionalni center za razvoj iz Zagorja. Evropski poslanci so omogočili obisk šestintridesetih mladih podjetnikov in njihovih mentorjev iz vse razvojnih agencij v Sloveniji, kater so partnerji v projektu, v Bruslju. Konference so se udeležili še predstavniki ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ministrstva za gospodarstvo.

PVSP2013 - Bruselj (3)

 

Kako pomemben je za Evropsko unijo problem nezaposlenosti mladih in kako dober zgled je lahko projekt Podjetno v svet podjetništva 2013, dokazuje udeležba evropskega komisarja za zaposlovanje in socialne zadeve Laszla Andorja. Med nagovorom zbranim udeležencem je izpostavil pomen takšnih pobud, saj je v EU 5,5 milijona mladih še vedno brez dela. Predstavil je tudi ukrepe, ki jih unija sprejema za izboljšanje kritičnega stanja.

Soorganizatorica Mojca Kleva Kekuš je poudarila, da projekt promovira že nekaj let in je želela, da ga spozna tudi komisar Andor. “Moje sanje so, da bi lahko ta projekt pripeljali tako daleč, da bi ga še kakšna druga članica EU sprejela kot svojega.” Prepričana je, da bi komisija lahko pomagala ne le s spodbujanjem izmenjave dobrih praks, ampak tudi s finančnimi spodbudami, ki bi najbolj realno lahko prišle iz evropskega socialnega sklada.

Drugi soorganizator Ivo Vajgl pa je pojasnil, da je bil namen predstavitve ohrabriti nadebudne mlade in v Evropski parlament prenesti glas o tem, da “Slovenija ni samo to, kar slišijo v zadnjem času, ampak da je tudi pozitivni duh, ustvarjalnost in napredno razmišljanje o gospodarstvu. Ta konferenca je zame najbolj svetel trenutek, odkar sem v Evropskem parlamentu. Toliko pozitivnih mladih ljudi in vere v prihodnost, da komajda verjameš, da so ti ljudje prišli iz Slovenije.” Predstavljeni primer je ocenil kot nekaj, “s čimer se lahko Slovenija ne samo postavlja, ampak lahko to tudi prodaja.”

PVSP2013 - Bruselj (2)

 

Direktor Regionalnega centra za razvoj Tomo Garantini in vodja projekta Staša Baloh Plahutnik sta  predstavila delovanje projekta in njegov namen. Projekt je namreč nastal v tej zasavski agenciji in zaradi uspešnosti hitro prerasel v nacionalni projekt. Vanj so vključeni mladi visoko izobraženi brezposelni ljudje s podjetniško idejo in željo. S pomočjo mentorjev v času trajanja projekta pripravijo svojo idejo do stopnje, ko jo lahko tudi uresničijo. Cilj je, da vsaj 35 % udeležencev odpre družbo in se v njej zaposli, se samozaposli ali najde zaposlitev pri drugem delodajalcu.  Po zaključku izobraževanja prve skupine v letošnjem letu je že 37 % udeležencev izpolnilo pogoje, projekcija do konca leta pa kaže na več kot 60 %. Tudi zaradi tega se bo projekt nadaljeval tudi prihodnje leto, ko bo vključeval že 720 mladih, kar je skoraj osem odstotkov vseh brezposelnih mladih z višjo izobrazbo v Sloveniji.

Na konferenci so se predstavili tudi mladi udeleženci projekta.  Svoje poslovne ideje so predstavili Ana Bahor z Goriške, Maja Veber s Koroške in Žiga Šantej iz Zasavja. Vsi trije mladi podjetniki so predstavitve pred zahtevnim občinstvom opravili odločno in odlično.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top