Predavanje o cepljenju proti okužbi z virusom HPV odpade

Zdravstveni dom Trbovlje obvešča, da zaradi COVID 19 situacije ne morejo organizirati predavanja za starše, kjer bi vas podrobno seznanili s cepljenjem proti okužbi z virusom HPV v 6. razredu.

V dopisu vam zato pošiljajo nekaj splošnih informacij o HPV. Več si lahko preberete na strani NIJZ:

https://www.nijz.si/sl/najpogostejsa-vprasanja-in-odgovori-o-okuzbi-s-hpv-raku-maternicnega-vratu-incepljenju-proti-hpv-1

Pred sistematskim pregledom boste dobili v podpis Izjavo o cepljenju proti okužbi z virusom HPV, ki jo podpisano dekleta vrnejo na sistematskem pregledu. Ob vašem soglasju za cepljenje bodo dobile prvi odmerek cepiva, za drugi odmerek bodo poklicane čez 6-9 mesecev. Za samoplačniško cepljenje fantov lahko pošljete mail na vesna.drnovsek@zd-trbovlje.si, da se dogovorimo o podrobnostih.

Humani papiloma virusi so večja skupina virusov, med katere spadajo tudi anogenitalni ali sluznični HPV. Delimo jih na nizkorizične, ki povzročajo nastanek genitalnih bradavic ali kondilomov (najpogostejša sta HPV 6 in HPV 11) ter visokorizične, ki povzročajo nastanek predrakavih sprememb in raka materničnega vratu (najpogostejša sta HPV 16 in HPV 18, ki povzročata več kot 70% vsega raka materničnega vratu). Prenašajo se s spolnimi odnosi.

Okužba z virusom HPV pri ženskah je povezana z nastankom raka materničnega vratu, nastankom nekaterih drugih rakov: zunanjega spolovila, nožnice, zadnjika, ustnega dela žrela ter genitalne bradavice. Okužba z virusom HPV lahko pri moških povzroča raka zadnjika, penisa, raka ustnega dela žrela in genitalne bradavice.

Ugotovitve, da je vzrok za nastanek raka na materničnem vratu okužba z enim od onkogenih tipov humanih virusov papiloma, je omogočilo razvoj cepiva s katerim se je možno zaščititi pred okužbo z virusom HPV, kar se v Sloveniji izvaja od leta 2009. V Sloveniji je cepivo Gardasil 9 na voljo od druge polovice leta 2016. Od takrat v skladu z Nacionalnim programom cepljenja cepimo deklice v okviru rednih sistematskih pregledov v 6. razredu osnovne šole.

Za hitrejše izkoreninjenje tega raka je potrebna dovolj visoka precepljenost deklic oziroma cepljenje obeh spolov, saj okužba s humanimi papiloma virusi spada med spolno prenosljive bolezni. Fantje se namreč z virusom HPV okužijo enako hitro kot dekleta in učinkovito prenašajo virus na partnerice. Z vidika preventive proti raku na materničnem vratu in ostalih HPV pozitivnih rakov, bi bilo bolj učinkovito, če bi cepili oba spola, tako fante kot dekleta. Strokovnjaki zatrjujejo, da bodo vztrajali pri svojem prepričevanju, da bi morali v zgodnji mladosti cepiti tako deklice kot dečke. Zaenkrat pa se fantje lahko cepijo zgolj samoplačniško, ker je predlog za brezplačno cepljenje fantov v obravnavi na Ministrstvu za zdravje.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top