Pozitiven športni starš

V Trbovljah resnega članskega tekmovalnega športa pravzaprav ni. Vsem je tudi jasno, zakaj ga ni, in o tem ne bi razpredal. Imamo pa veliko nadarjenih mladih športnikov, otrok in mladostnikov, ki se jim splača posvečati. Tu je vloga staršev za vključevanje, udejstvovanje in njihov športni razvoj neprecenljiva. Toda… težko je biti pozitiven športni starš!

Pozitiven športni starš je tisti, ki otroku omogoči, da se sam odloči, kaj bi rad počel. Otroka podpira, ga pa ne sili. Vozi ga na treninge in tekmovanja. Vklju-čuje se v klubsko življenje. Pomaga finančno, materialno, organizacijsko ali pa fizično, kjer koli ima pač več možnosti. Pusti trenerja, in ne pritiska nanj, da ta lahko v miru in strokovno opravlja svoje delo. Se veseli uspeha svojega otroka in drugih otrok v klubu, tudi če gre za individualni šport. S takšnim odnosom veliko prispeva k ugodni socialni klimi, ki je koristna tudi za njegovega otroka. Nezadovoljstva NE more biti. Če pa je, je že v osnovi nekaj zgrešeno. Če je ne-zadovoljen otrok, potem želja ne izvira iz otroka, temveč mu jo je nekdo vsilil, in ne samo želje, tudi vrednostni sistem. Če je nezadovoljen starš, naj se vpraša, kaj pravzaprav hoče. Otroci in mladostniki se ukvarjajo s športom, ker se želijo nekaj naučiti, ker se radi družijo in ker je zabaven. To so glavni motivi mladih.

Če boste upoštevali te otrokove-mladostnikove potrebe, njegov biološki razvoj in se nesebično vključevali v življenje društva ali kluba, ste na dobri poti, da postanete pozitiven športni starš!

Ervin Mlakar

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top