Potovanje po Londonskih triih Josepha Haydna, Beethovnovih Variacijah in Mozartovem divertimentu

Festival Seviqc Brežice, na katerem lahko prisluhnemo vrhunskim koncertom stare glasbe in najboljšim umetnikom z vsega sveta, prihaja tudi na Kum! Poslušali bomo lahko Dunajske klasike v prirejeni različici – Trio Classic.

Klasični trio – dve violini in violončelo zamenjajo violina, flavta in viola. Trio Classic nas bo popeljal na potovanje po londonskih triih Josepha Haydna, Beethovnovih Variacijah in Mozartovem divertimentu. Program bo poučen in zabaven, klasičen in vedno zanimiv.

Vabimo vas v petek, 25. julija ob 20.30 v cerkev sv. Neže na Kumu! Vstop je prost, a je obvezna rezervacija.

Trio Classic (BA): Dunajska klasika
25.7.2014 ob 20:30, Kum, Cerkev sv. Neže
Prost vstop (obvezna rezervacija)
Festibus: 10 €, LJU 18:15

 

Trio Classic (BA)
Aleksandra Pereula (violina), Sunčica Lončar (flavta), Mirjana Bubić (viola)

Umetnice so svoje delo opisale takole: “Naš komorni ansambel smo poimenovale Trio Classic zato, ker smo želele izvajati dela iz obdobja klasične glasbe. Seveda smo v dveh letih skupnega igranja nastopale tudi z drugo glasbo, vendar nam klasika še vedno predstavlja temelje. Ker pa nismo našle veliko del za flavto, violino in violo, smo morale ustvariti lastne glasbene zapise. Menimo, da nam to daje posebno noto izvirnosti. Tokrat smo se odločile, da bomo igrale samo glasbo Dunajske klasike (Wiener Klassik), torej dela Haydna, Mozarta in Beethovna – svetovno znanih skladateljev. Nekatera dela so sestavljena iz stavkov, druga pa iz variacij. Pred izvedbo vsakega dela bomo povedale nekaj besed – predvsem humoristične zgodbice o skladatelju ali delu. Verjamemo, da je obdobje klasične glasbe (še posebej pa glasba Haydna, Mozarta in Beethovna) vedno aktualno”.

 

Trio Classic je komorni ansambel, ki je bil ustanovljen junija leta 2011. Članice ansambla so: Sunčica Lončar – flavta, Aleksandra Pereula – violina in Mirjana Bubić – viola. Do ideje za vzpostavitev tega ansambla je prišlo po koncertu enega od profesorjev Glasbene šole “Vlado Milošević”, na katerem so članice sedanjega tria, vse zaposlene kot učiteljice na tej glasbeni šoli, zaigrale Londonski trio št. 3, dunajsko klasiko Josepha Haydna. Zaradi navdušenosti občinstva in pohval mnogih profesionalnih glasbenikov, so se odločile za nadaljnje sodelovanje. Temu je sledilo dvomesečno delo z RTRS – TV, med katerim je trio posnel svoje prve glasbene posnetke. Mnoga dela Haydna, Mozarta in Beethovna so postala del ansamblovega stalnega repertoarja. Srbski Radio in televizija sta njihovo glasbo vključila v svoj program, tako lahko občinstvo sliši veliko divertimentov, variacij, serenad in sonat v jutranjem programu in programih Art Machine, Banjalučka panorama, Pearls of Classical Music. Vse članice tria so obiskovale osnovno in srednjo glasbeno šolo “Vlado Milošević” ter Akademijo umetnosti v Banja Luki, potem pa so pridobile še magisterije iz solističnega izvajanja in komorne glasbe. Sodelujejo pri delu mnogih drugih orkestrov in komornih zasedb, kot so Belcanto, Godalni kvartet iz Banja Luke, Orkester Akademije umetnosti, Filharmonični orkester iz Banja Luke, Mostarska simfonijeta, Simfonični orkester jugovzhodne Evrope.

 
Informacije in rezervacija vstopnic: Tel: +386 (0) 1 242 0812, Fax: +386 (0) 1 242 0815, GSM: +386 (0) 51 303 040, E-mail: info@k-ramovs.si

 

1

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top