POTNIKI NA LADJI NORCEV – umetnost preživetja

Novembra 2014 so na knjižnem sejmu v Ljubljani podelili nagradi GZS in Združenja manager za najboljši poslovni knjigi češkemu ekonomistu Tomášu Sedláčku, ki je napisal Ekonomijo dobrega in zla, ki jo je v slovenskem prevodu izdala založba Družina, od domačih avtorjev je nagrado prejel Anton Komat za knjigo Potniki na ladji norcev – umetnost preživetja, ki jo je izdal v samozaložbi.

 

Svojo nagrajeno knjigo je Anton Komat predstavil na sredinem pogovoru s Simono Solina, v knjižnici Toneta Seliškarja v Trbovljah. Med drugim je pripomnil, da postaja v današnjem času vse vsiljeno, standardizirano, kar sili ljudi, da upoštevajo neke kalupe in se jim ne dovoli biti ustvarjalen, saj z njimi dajejo neko lažno upanje, da jih bodo pripeljali do cilja. Svetu vladajo psihopati, sociopati in narcisi, saj ljudje uživajo vse več hormonskih motilcev, ki jih spretno vsiljuje kemična industrija. Današnja ekonomija je kot slaba vremenska napoved, saj ni mogoče s formulami opredeliti vsega v življenju. Slovenija ima 1,5 milijonov ton odpadkov. Težnja po neomejeni rasti proizvodnje, ki je avtodistruktivna, uničuje samega sebe.

 

Opozoril je na napačno razmišljanje o samooskrbi, saj ljudje, lastniki zemlje, večkrat menijo, da delajo prav, da zemljo prodajo, namesto da bi jo obdelovali. V Sloveniji se že ustanavljajo društva, kjer člani skrbijo za samooskrbo. Tako imajo skupinske vrtove v Mariboru, nekaj jih je na Gorenjskem in Šentjurju pri Celju. Ugotovili so koristi vrtov, ki se kaže kot 50% dobrobiti s pridelano hrano in 50% s fizičnim delom in druženjem. Ugotovitve kažejo, da je s pridobivanjem hrane štiri do petkrat več dohodka v primerjavi z industrijo. Na žalost imamo v Sloveniji zasejanih kar 70% njiv s koruzo, ki jo uporabljajo za krmljenje živali, namenjenih izvozu v tujino. Hrana, ki se prodaja v različnih marketih pri nas je večinoma uvožena in pridelana s pomočjo substanc, ki človeku niso prijazne. Lahko se »pohvalimo« z največ kvadrature super marketov na prebivalca, medtem, ko težijo Angleži k 100% samooskrbi, saj bo hrana vse dražja.

 

Na žalost bi si velike korporacije rade prilastile pravice nad vodami, semeni. Vse prevečkrat slišimo kako nekateri uničujejo naravo, rastline in živali v njihovih bivalnih okoljih, največkrat pod krinko vzdrževanj, sanacij. Povzročitelji niso kaznovani, saj ni ustreznih podlag in volje, da bi jim dokazali povzročeno škodo.

 

Analize, ki so opravljene, večkrat niso objavljene, saj bi vplivale na pad potrošnje. Nizko frekvenčni valovi škodujejo zdravju, hrana je kontaminirana, saj uporabljajo različne načine, da ostaja lepa za oko, obsevajo jo z gama žarki, uporabljajo rasne hormone med prevozom. Sestavine cepiv so postale poslovna skrivnost. Ljudje so negotovi, ker ne vedo kakšna je resnica.

 

Za mlade vidi Anton Komat priložnost v zadrugah, ki okrepijo socialno mrežo, kar vodi k uspehu.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top