Potepuške muce prenašajo številne bolezni!

V jesenskem času se v naši okolici pojavlja večje število mačjih mladičkov, ki so lahko okuženi s kakšno nalezljivo boleznijo kot je npr. mikrosporija.

Mikrosporija je nalezljiva bolezen, ki se prenaša s kontaktom z obolelo živaljo, človekom, možen pa je tudi prenos iz okolja. Spore lahko npr. na ležišču preživijo tudi dve leti ali več. Muce so lahko tudi prenašalke, čeprav ne kažejo kliničnih znakov bolezni. Pogosteje zbolijo mladički in živali s slabšim imunskim odzivom. Najboljša zaščita je, da se izogibamo potepuškim mucam in psom. To pomeni, da otrokom – ti so najbolj ogroženi za okužbo – ne dovolimo božati nepoznanih potepuških mačk in psov. Če pa se v družini odločimo, da bomo ponudili dom potepuški muci, jo najprej odpeljimo k veterinarju, da ugotovi, ali je muca zdrava. Če ni, ji predpiše zdravila in jo najprej pozdravimo.

Tudi na območju naše občine se pojavljajo okužene mačke s to boleznijo, zato vas opozarjamo, da bodite previdni in se ne dotikajte neznanih muck, pa če so še tako ljubke.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top