Poročilo o delu Logosa za akademsko leto 2014/ 2015

Logos je debatni klub na Gimnaziji in ekonomski srednji šoli Trbovlje. Ustanovljen je bil 1996 in se udeležuje tekmovanj doma in po svetu, občasno pa tudi organizira javne dogodke in gostovanja domačih ter  tujih strokovnjakov.

Turnirji v tujini potekajo v angleškem jeziku. Udeleženci teh tekmovanj so pogosto državne reprezentance z mnogih kontinentov in klubi iz elitnih šol različnih držav. Zasavski Logos je v tej druščini dobro znan kot vedno nevaren nasprotnik, saj redno posega pa najvišjih uvrstitvah.

Preden se leto začne

Pred začetkom leta obstajata vsaj dva dogodka, ki sta vredna poudarka. Najprej turnir v Bratislavi: bilo je sedem državnih reprezentanc in preko 250 udeležencev iz 17 držav (iz Evrope, Afrike in Azije). Logosova prva ekipa se je zasedla 2. mesto. Peter Adamič, Kristina Rožanc in Maša Mlinarič v finalni debati.

Peter in Kristina se v avgustu, tik pred začetkom šolskega leta, kot nosilca slovenske reprezentance udeležita še svetovnega prvenstva  na Tajskem, kjer je bilo 54 držav.

Šolsko leto 2014- 2015

Okrepljeni z novinci začnem z delom že takoj v prvem tednu. Oktobra se udeležimo turnirja slovenskih srednjih šol na celjski prvi gimnaziji. Pet naših članov je uvrščenih med deset najboljših.

Novembra je v Sloveniji International Debate Academy Slovenia 2014. Udeleženci pridejo iz več kot 10 držav od ZDA do Kosova. Rok Hafner je s sotekmovalcem iz Maribora zmagovalec, Barbara Švagan pa najboljša med govorkami turnirja.

V istem mesecu se udeležimo še velikega turnirja EuroOpen 2014 v Stuttgartu. Ena od naših ekip se prebije do osmine finala. Neja Berger, Maša Mlinarič, Rok Hafner in Jaka Mlakar pa na poti do četrtfinala premagajo tudi  ZDA, Kanado, Nemčijo, Češko, Turčijo in Izrael .

Tudi december je bil za nas zelo uspešen. V Zagrebu se zgodi Winter Holiday Open 2014 z udeleženci iz Hrvaške, Nemčije, Slovenije, Saudske Arabije, Češke, Ukrajine itd. Naša prva ekipa se prebije do finala. Finale se odvije na Ekonomski fakulteti v Zagrebu. Nemška reprezentanca izgubi proti zasavskim srednješolcem. Na sliki v sredini- naši zmagovaci, levo in desno nemški ekipi.

Istočasno se Barbara Švagan, ki vodi delo z novinci v debatnem klubu Logos, uspešno udeleži svojega prvega študentskega svetovnega tekmovanja v Kuala Lumpurju.

V marcu poteka v Sloveniji turnir, ki se ga udeleži 16 držav, slavnostni govornik pa je predsednik RS. Naša prva ekipa postane podprvak v državni razvrstitvi. Maša Mlinarič pa zasede 2. mesto v razvrstitvi posamičnih govorcev.

V aprilu smo ponovno v Bratislavi. Kot tudi debaterji iz Argentine, Romunije, Singapurja, Makedonije, Hrvaške, Danska, Estonije, Črne gore, Slovaške, Češke, JAR, Nemčije, Libanona in Rusije. Neja Berger zasede 5. mesto.

Nazadnje se v maju z novinci odpravimo še v Varaždin, kjer Vasja Grošelj, Žan Jernej  in Vito Han zmagajo tri od štirih rund.

Zaključek

V tem mesecu se bodo pomembnega izobraževalnega dogodka udeležili trije naši novinci- Vasja, Žan in Robi. Po celoletnih pripravah pa je pred Rokom Hafnerjem svetovno prvenstvo v Singapurju. Leto se še ni končalo, pa vendar-

  • zahvala vsem študentom, našim bivšim članom, izjemnim sodelavcem pri zahtevnem delu kluba: Barbara Švagan, Kristina Rožanc, Peter Adamič.
  • priznanje odhajajoči generaciji- glavnim nosilcem mnogih uspehov Logosa v zadnjih letih: Ajda Lisec, Ajda Herman, Ana Štravs, Anja Javorič, Maša Mlinarič,Neja Berger,Jaka Mlakar, Rok Hafner
  • prepričanje, da bodo Iza, Liridona, Pika, Robi, Vasja, Vito, Žan popeljali klub, šolo, Zasavje in Slovenijo na pravo mesto.

 

logos

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top