Poletna romanca: prvenec mlade in obetavne glasbene skupine Fonem!

Mlada glasbena skupina Fonem iz Zasavja ponosno predstavlja svoj prvi singel – Poletno romanco!

Skladbo, ki je sicer nastala leta 2009, smo posneli in izdali v samozaložbi, saj smo želeli dokazati, da je z močno željo in trdim delom mogoče doseči marsikaj. Glasbo in besedilo sta napisala Domen Don Holc in pevka skupine Klara Veteršek, producenta izvedbe pa sta Aljaž Bastič in Črt Dragar.

Naš prvi singel govori o prepovedani poletni romanci med dekletom in fantom, ki sta jo začela in končala prav na – slovenski obali. Zgodba je avtobiografska in zato toliko bolj iskrena in iskriva.

Skupina Fonem smo skupina romantikov in kreativcev, skupina drugačnih, energičnih, pozitivnih glasbenikov, ki nam je prvi cilj ustvarjanja, da v svoji glasbi predvsem uživamo. Sestavljamo jo šest mladih zasavskih glasbenikov: Klara Veteršek (vokal), Aljaž Bastič (klaviature in spremljevalni vokal), Črt Dragar (kitara), Anja Podpečan (flavta, spremljevalni vokal), Matic Lebar (bas) in David Novak (bobni). Vsi smo multiinstrumentalisti in smo zaključili vsaj nižjo glasbeno šolo, štirje šolanje nadaljujejo na srednjih glasbenih šolah v Ljubljani oz. Mariboru. Anja Podpečan pa bo v prihajajočem šolskem letu stopila na akademsko glasbeno pot, saj se odpravlja na študij flavte v Nemčijo.

Zgodba skupine Fonem se je začela konec leta 2009, spomladi 2012 pa smo zamenjali pianista. Sprva smo igrali na različnih šolskih plesih in prireditvah, v februarju 2012 smo se preizkusili kot predskupina Bohemov, letos pa smo na festivalu dijaških skupin Droogstock, ki ga organizira 2. gimnazija Maribor, prejeli nagradi za najboljšo priredbo ter najboljšega bobnarja.

Sami se uvrščamo med pop/jazz skupine, naša želja pa je ustvariti čim več lastne, kvalitetne in posebne glasbe, ki bi popestrila slovensko glasbeno sceno. V vseh skladbah se poslužujemo večglasnega petja, ki je poleg flavte naša posebnost.

V bližnji prihodnosti načrtujemo še dva večja projekta. V začetku prihodnjega mesec bomo za Poletno romanco objavili videospot, ki ga bomo posneli na slovenski obali, v septembru, oktobru in novembru pa v sodelovanju z Mladinskim centrom Trbovlje načrtujemo krajšo turnejo po slovenskih mladinskih centrih. Eden izmed aspektov turneje bo tudi humanitarnost, saj bomo med koncerti zbirali prostovoljne prispevke, ki bodo nato podarjeni v dobrodelne namene.

Prvenec skupine Fonem si lahko predvajate na spletnem servisu Soundcloud.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top