Pol urce joge na dan odžene pritiske življenja stran

Vsi mi živimo v vseh ozirih v izjemno intenzivnem obdobju. Prisotni smo v času, ki veliko daje ter veliko zahteva in jemlje. Ena izmed neugodnih posledic »duha časa« je stalen pritisk na našo osebnost. Množica vplivov, ki zmotijo našo zdravo duševno in telesno počutje, imenujemo stres. Nenehna izpostavljenost stresu pogosto izzove duševne in telesne znake neravnovesja, ki rezultirajo v najrazličnejših bolezenski stanjih, stalnemu pomanjkanju energije, živčnih motnjah, emocionalnih neravnovesjih …

Na emocionalni in mentalni stres kot tudi na situacije v svojem okolju reagiramo v skladu z naravo svoje osebnosti. Če je človek moder in notranje močan, potem se sooča s situacijo zrelo in rešuje problem, ki ga je pripeljal do stresa. Negativno stališče, ki prihaja iz negativne strani naše osebnosti, vodi do napetosti. Če se podleže situaciji, se črpa oseben energetski potencial, oseba oslabi in to hitreje pripelje do bolezni. Stres kot objektiven pojav ne obstaja. Je subjektivna reakcija na zunanjo ali notranjo situacijo. Raziskave kažejo, da smo izpostavljeni vedno večjim pritiskom okolja. Vse večji so tudi razni neugodni pritiski na delovnem mestu. Vpliva antistresnih programov, katerih paradni konj je nedvomno joga, se vse bolj zaveda tudi poslovni svet. Mnoga podjetja so uvedla za svoje zaposlene program vadbe joge, ki ugodno vpliva na psihofizične funkcije vadečih. Tehnike sproščanja uporablja tudi vse več vrhunskih športnikov.

Tehnike sproščanja
Metode zavestnega sproščanja stresa in napetosti za dosego duševnega miru in telesnega zdravja se imenujejo sprostitvene tehnike. Sprostitvene tehnike lahko koristijo same ali skupaj z drugimi pristopi zdravljenja ali seveda, kar je idealno, kot preventiva proti najrazličnejšim oblikam neugodnosti. Sistem »Joga v vsakdanjem življenju« nudi celo zbirko tehnik, s katerimi se lahko uspešno zaščitimo pred stresom. Gre za mnoge različice sproščanja, telesne vajeasane, dihalne vaje-pranajame, meditacije, tehnike čiščenja telesa in postopno pridobivanje praktične, uporabne modrosti. Metode in tehnike, s katerimi izboljšujemo zdravje in vzpostavljamo telesno, duhovno, duševno ravnovesje, postajajo vse bolj cenjene.

Avtor sistema Joga v vsakdanjem življenju Vishwaguru Paramhans Sri Swami Maheshwarananda je spoznal življenje in telesne ter duševne težave sodobnega človeka. Na podlagi teh izkušenj in spoznanj, kombiniranih s spoznanji znanosti in medicine, je razvil Jogo v vsakdanjem življenju; postopno, sistematično metodo, ki zajema vsa življenjska področja in je primerna za vsako življenjsko obdobje. Upošteval je značilnosti sodobne družbe in prastari nauk ter ga, ne da bi okrnil njegovo izvirnost in učinkovitost, prilagodil potrebam sodobnega človeka. In to slehernega, ne glede na starost, zdravstveno stanje ali telesni ustroj ter seveda religiozne ali kulturološke pripadnosti.

Glede na moderne življenjske trende se bo naš tempo življenja v prihodnosti še bolj stopnjeval in s tem se bo povečeval tudi stres, zato bodo sprostitvene tehnike morale postati del našega vsakdana. Stalni pritiski, tudi če niso veliki, na daljši rok prinesejo neugodne posledice.

Ukrepaj, dokler je še čas!
dr. Danilo Kosi-Dayalpuri, prof.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top