Po naravoslovni učni poti Kumskega brezokca na Dobovcu se boste lahko odpravili v četrtek, 23. avgusta!

Turistično razvojno društvo Krajinski park Kum Dobovec v četrtek, 23. avgusta 2012, vabi na voden ogled zanimive učne poti, od 10. ure naprej!

Naravoslovna učna pot se prične v središču vasi Dobovec, nasproti trgovine. Na izhodišču poti so nameščene štiri informacijske table, med njimi tudi karta poti. Pot je dolga 3,5 km in jo prehodimo v uri in pol. Ob cesti nad lovskim domom nas usmerjevalna tabla napoti desno na gozdno cesto, po kateri poteka precejšnji del učne poti.

Na dveh informacijskih tablah se spoznamo z gospodarjenjem z gozdom in osamelim krasom ter kraškim breznom Turkovim prepadom. Nad prepadom nas pot vodi proti travniku in visoki smreki, ki se nahaja zahodno od travnika. Nato se vrnemo na gozdno cesto, in po nekaj metrih hoje proti vzhodu skrenemo v gozd na stare gozdne kolovoze.

Po skrajno desnem kolovozu pridemo do sušnih travnikov, ob katerih uspevajo številne drevesne vrste. Od tu se nam odpre lep razgled na Mrzlico (1119m ) in druge zasavske hribe. Sledimo usmerjevalni tabli navzdol in ob gozdnem robu prispemo na pot iz Škofje Riže, kjer jo mahnemo priti vzhodu oz. Dobovcu. Ob poti lahko občudujemo kulturno krajino, ki so jo oblikovali ljudje z vestnim obdelovanjem njiv v vrtačah.
 

Ob sledenju usmerjevalnim tablam se vrnemo na izhodišče na Dobovcu.

Naravoslovna učna pot se nahaja v Krajinskem parku Kum, ki je vključen tudi v območje NATURA 2000. Poimenovana je po majhnem hrošču kumskem brezokcu, ki nosi ime prav po Kumu (1220m) in živi v razpokah jam in pod kamni v gozdu. Učna pot nas vodi po biotsko pestri pokrajini in je primerna za različne starostne skupine. Še posebej je primerna za osnovnošolce in različne organizirane skupine.

S klikom na to povezavo si lahko ogledate zgibanko.


 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top