Plavalni tečaji in šola plavanja

V novembru in decembru 2012 sta  se v realizaciji plavalnega kluba Lafarge Cement izvedla dva plavalna tečaja za najmlajše,  skozi celo šolsko leto pa poteka tudi nadaljevalna šola plavanja. Vse  se odvija v bazenu Doma upokojencev v Trbovljah, kjer imajo  super pogoje  s toplo  vodo in bazenom, idealnim za učenje plavanja naših najmlajših. V obeh tečajih skupaj  je bilo udeleženih  20 otrok in prav vsi so se naučili plavati, saj sam proces ni bil oviran zaradi slabega vremena ali prehladne vode, kot se to rado zgodi na  letnem  bazenu.

Ker vsi vemo, kako dolgotrajen je postopek odpravljanja strahu,  je bazen v domu idealen prostor, kjer se otroci z igro osvobodijo strahu pred vodo in se prej prilagodijo nanjo. K temu prav gotovo pripomore prijeten bazenček s čisto vodo in pa prijazna vaditeljica plavanja, ki ob pomoči izkušenega učitelja, tudi vodi vadbo. Ko so otroci prilagojeni na vodo, skupaj začnejo potapljati glavo in izdihovati zrak v vodo, pihanje mehurčkov po naše. Preden se začnejo učiti plavati, se naučijo še drseti v vodi.

Ko so na vodo dobro prilagojeni se začnejo učiti plavati. Vadba se začne zunaj, kjer pokažejo pravilno delo nog in rok in ko ga osvojijo zunaj, poskušajo  to znanje  prenesti v vodo. Pri učenju uporabljajo različne pripomočke kot so jajčke, špageti, plovci  in plavalne deske.

Zadnji, 10 dan tečaja,  izvedejo preizkus plavanja. Otroci   preplavajo približno 2- krat 7 metrov, pri čemer  morajo  sami skočiti na noge v bazen.  Na koncu dobijo  tudi potrdilo in priznanje  o udeležbi na tečaju in uspešno opravljenem preizkusu plavalnih sposobnosti.  Kdor tega preizkusa ne opravi, jim  brezplačno ponudijo  še nekaj dodatnih ur, tako da  po približno 12-14 urah vsi znajo  plavati.

Ker je vodilo plavalnega kluba »Trbovlje brez neplavalcev, a brez zimskega bazena«, potekajo tečaji plavanja neprekinjeno skozi celo sezono. Za tiste otroke, ki so željni svoje plavalno znanje izpopolniti, pa poteka nadaljevalna ali športna šola  plavanja.  V nadaljevalni šoli plavanja se tako učijo  vse plavalne tehnike, prav tako se učijo skok na glavo, obrate,..

V kolikor ste zainteresirani, da se vaš otrok nauči  pravilno, predvsem pa  varno plavati, se lahko obrnete na njihovo spletni  naslov pk.rudar@siol.net . Veseli bodo vaših vprašanj.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top