PARAOLIMPIJSKI ŠOLSKI (ŠPORTNI) DAN NA OŠ IVANA CANKARJA TRBOVLJE

V torek, 11. 2. 2020, smo na OŠ Ivana Cankarja Trbovlje gostili motivirane športnike različnih zvrsti. Čeprav so za njimi prav posebne življenjske preizkušnje, cilj svojih delovanj iščejo in najdejo v športu. Kljub različni starosti, različnih športnim znanjem in izkušnjam, so otrokom ponudili enak pristop k športu: Kjer je volja, tam je moč za uspeh.

Da bi otroci (in odrasli) vsaj za trenutek stopili v njihove “čevlje”, v položaj oseb, ki se spopadajo z raznimi omejitvami v vsakdanjem življenju in pri delu, so pri izvajanju raznih športnih aktivnosti bili prisilno omejevani: igrali so košarko sede v invalidskih vozičkih, si podajali žogo z zavezanimi očmi, sede na tleh igrali odbojko in s prevezanimi očmi izvajali razne naloge na postavljenem športnem poligonu.

Kako se spremenijo pravila igre, kako se spremeni dojemanje igre, kako se spremeni premikanje med igro, so učenci lahko spoznali, ko so skupaj z gosti zaigrali odbojko sede na tleh. In vsi navzoči smo jih iskreno občudovali.

Poleg predstavitev športnih aktivnosti v telovadnici sta predstavnika Zveze za šport invalidov oziroma Paraolimpijskega komiteja učencem predstavila svoje izkušnje oziroma športne paraolimpijske igre in naše uspešne športnike – invalide. Prvi je ob osebnih fotografijah predstavil svojo življenjsko zgodbo – od poškodbe pri šestnajstih, vseh športnih dosežkov, potovanj, odnosov do svojih bližnjih in do preizkušnje z novo boleznijo. Svetoval jim je previdnost in odgovornost, skušal jih je prepričati, da je življenje lepo in lahko polno različnih doživetij ter sreče, tudi če si gibalno ali kako drugače oviran. Zatrdil jim je, da po njegovem mnenju meja ni.

Predstavnik Paraolimpijskega komiteja  pa je ob posnetkih z olimpijskih iger v Riu in Pjongčangu predstavil najuspešnejše paraolimpijce in njihove dosežke. Predstavil je športne panoge, v katerih lahko sodelujejo in tekmujejo, kategorizacije, prilagoditve in dosežke posameznih športnikov.

Hvala vsem izvajalcem za delitev svojih življenjskih zgodb, športnih izkušenj in pozitivne energije.
Vsi ostali pa smo se za trenutek zamislili, kako bogata so naša življenja in kako premalo cenimo to, kar imamo.

 

 

 

Jasna Drnovšek in Mojca Lazar Doberlet

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top