Ozaveščanje je ključ do boljšega zdravja

Verjetnost, da bodo prebivalci Zasavja zboleli za katerim koli rakom, je večja od povprečja v Sloveniji. Kot kažejo podatki NIJZ, je tveganje, da raka odkrijejo prebivalki oziroma prebivalcu te regije, vsaj šest odstotkov večje, kot je povprečje v Sloveniji. Zato so v Zasavju še toliko bolj pomembni presejalni programi Dora, Zora in Svit. A za njihovo uspešnost je ključna odzivnost ljudi, ki pa je žal pri Zasavcih podpovprečna. V Občini Trbovlje so se zato odločili, da ozaveščanju o pomembnosti teh programov namenijo še večjo pozornost, njihova prizadevanja pa je v sklopu tradicionalne novoletne preventivne akcije Za boljši jutri podprla tudi Zavarovalnica Triglav.

Podatki niso spodbudni, saj kažejo, da se trend rakavih obolenj v Zasavju povečuje že praktično zadnjega pol stoletja. Da bi ta trend obrnili, je pomembno povečati tudi odzivnost na tri državne presejalne programe – za odkrivanje predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb na materničnem vratu Zora, državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja raka na debelem črevesu in danki Svit ter presejalni program za raka dojk Dora.

»Zdravje je naše največje bogastvo in prav je da vanj investiramo vsi. S tem namenom želimo občane spodbuditi k večji odzivnosti na prejeta vabila programov Svit, Dora in Zora ter jim brezplačne presejalne programe predstaviti do te mere, da se bodo začeli o njih pogovarjati med seboj in se medsebojno začeli tudi spodbujati k udeležbi. V Trbovljah imamo nadpovprečno umrljivost za rakom na debelem črevesju, a hkrati podpovprečno odzivnost na vabila programa Svit, kljub temu, da bi lahko občanom en odziv na brezplačen program rešil življenje. Majhni koraki lahko spremenijo življenjeje poudarila županja Občine Trbovlje Jasna Gabrič.

Stavijo na preventivo

Z intenzivno promocijo presejalnih programov želijo tako v trboveljski občini ob pomoči največje slovenske zavarovalnice prebivalce še bolj seznaniti in jim približati brezplačne možnosti, ki jim lahko rešijo življenje.

»Programi Dora, Zora in Svit so, tako kot naša novoletna akcija Za boljši jutri, preventivno naravnani. Rešujejo namreč življenja. To je bil tudi eden glavnih razlogov, da smo podprli prizadevanja Občine Trbovlje za še bolj učinkovito izvajanje državnih presejalnih programov,« je dejala Mojca Brečko, direktorica Območne enote Trbovlje Zavarovalnice Triglav.

Sedmo leto akcije Za boljši jutri

V zadnjih šestih letih je Zavarovalnica Triglav pod okriljem akcije Za boljši jutri podprla skoraj 160 preventivnih projektov po vsej Sloveniji, medtem ko jih bo letos še 23. Skupaj torej več kot 180. V preteklih letih je tako pomagala že številnim gasilskim društvom po državi, sofinancirala nakup defibrilatorjev, ultrazvočnega aparata in EKG-aparata ter podprla številne druge projekte na področju zdravstva, civilne zaščite, poplavne in prometne varnosti ter razvoja in varnosti otrok.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top