Otvoritev mozaika na Srednji tehniški in poklicni šoli Trbovlje

V ponedeljek, 8. decembra 2014, je bila na Srednji tehniški in poklicni šoli Trbovlje slavnostna otvoritev mozaika, ki krasi glavno stopnišče.

Začetek mozaika izvira iz školjke, tako kot življenje na Zemlji. Njegova sporočilna vsebina je narejena pod vplivom zaznav odgovorov, po katerih se nekateri v življenju sprašujemo: kaj je globlji smisel življenja, zakaj smo tu in sploh: kje smo …

Likovno je to ponazorjeno z dvema spiralama, ki zajemata osrednji prostor v mozaiku. Predstavljata neskončnost in glede na stekanje fraktalnih oblik ponazarjata presek časa in prostora, kjer se človeštvo nahaja. V obe spiralni neskončnosti se stekajo dogajanja in zgodbe različnosti življenj ter pestrost njihovih energij. Te so ponazorjene z rabo materialov, ki niso le uporabni ali tehniški predmeti, ampak imajo sami po sebi svojo lastno zgodbo, ne le po namenu, temveč tudi v njihovi zgradbi.

Skupaj s pestrostjo oblik in barv ti koščki različnih materialov simbolizirajo našo individualnost, hkrati pa tudi enotnost skupnosti, v kateri ni nič nepotrebnega in odvečnega, kjer so vedno možnosti za učenje absolutnih znanj. Z našim delom smo želeli poudariti dojemanje in zavest o radosti pomena potovanja duše po varni neskončnosti.

Tehnični podatki o mozaiku

Površina mozaika: 2×15 m2
Lepilna masa: Nivedur S beli 155 kg
Fugirna masa:10 kg
Prodniki: 200 kg
Materiali: keramične ploščice, raznovrstni marmorji, rečni prodniki, ogledalca, steklo, različne tehniške naprave, plastika, školjke, materiali za elektroniko, strojniški elementi in predmeti, ki jih mozaik simbolno povezuje s šolo.
Teža: cca 600 kg

mozaik_vodoravno

Mozaik_022

Mozaik_014

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top